Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Podľa magistrátu mesta Košice je údržba v Mestskom parku pravidelná

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Počas rekonštrukcie v parku obnovili chodníky a fontánu s potôčikom, celkové náklady na rekonštrukciu dosiahli sumu 6,5 milióna eur.

Košice 6. augusta (TASR) – Investičné projekty EHMK 2013 sú v neustálej pozornosti verejnosti a neraz sú vystavené kritike občianskych aktivistov. V ostatných dňoch sa často, najmä na sociálnych sieťach, objavujú kritické hlasy, ktoré poukazujú na nedostatky v zrekonštruovanom Mestskom parku.

„Údržbu Mestského parku zabezpečuje Správa mestskej zelene. Odpadkové koše sú vyprázdňované dvakrát denne. Ich preplnenie a neporiadok v okolí nádob na odpad je mnohokrát spôsobený tým, že ľudia do nich vkladajú napríklad veľké plastové fľaše,“ uviedla v reakcii na tieto informácie Zuzana Kottlerová z komunikačného referátu Magistrátu mesta Košice. Dodala, že mesto touto cestou žiada občanov, aby pri likvidácii rozmernejšieho odpadu využívali veľké nádoby na separovaný odpad umiestnené pri oboch hlavných vchodoch do parku.

„Aktuálne je v parku poriadok. V týchto dňoch bolo zabezpečené druhé kosenie areálu. Keď tráva vyrastie burina bude chemicky ošetrená a následne zasiata nová tráva, čo by malo problém s burinou vyriešiť,“ doplnila Kottlerová.

Pripomenula tiež, že správu výbehov pre psov, nefunkčnej pitnej fontánky pre psy a košov na psie exkrementy zabezpečuje Mestská časť Košice – Staré mesto.

Mestský park je najväčším parkom v Košiciach, geograficky situovaný medzi železničnou stanicou a historickým centrom mesta. Jeho potenciál zelenej oddychovej zóny bol nevyužívaný a donedávna slúžil len ako tranzitný priestor z autobusovej a vlakovej stanice do centra mesta.

Počas rekonštrukcie v parku obnovili chodníky a fontánu s potôčikom. Zároveň s touto investičnou akciou sa obnovovala aj mestská plaváreň, ktorá je umiestnená vedľa parku a novou Kunsthalle. Pribudli oddychové zóny pre deti, či majiteľov psíkov, ale aj miesto pre aktívny oddych so zariadeniami na cvičenie. Bolo tiež zrekonštruované osvetlenie, dopravná infraštruktúra, kultúrne plochy, drobná architektúra, mobiliár a vybudované objekty kultúrnej infraštruktúry. Hlavný promenádny ťah, medzi železničnou stanicou a centrom mesta sa premenil na kultúrnu plochu pre prezentáciu rôznych typov kultúrnych aktivít, čím podporuje participáciu návštevníkov mesta na kultúrnych aktivitách Európskeho hlavného mesta kultúry 2013. Oplotenie parku by malo zaručiť zvýšenú bezpečnosť návštevníkov a ochranu pred rôznymi živlami, najmä v nočných hodinách.

Celkové náklady na rekonštrukciu dosiahli sumu 6,5 milióna eur.