Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

V Košiciach zomrela žena na respiračné ochorenie SARI

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Celkovo v minulom týždni hlásili v Košickom kraji 14.292 akútnych respiračných ochorení, čo predstavuje oproti predchádzajúcemu týždňu pokles o 22 prípadov.

Košice 11. februára (TASR) - V Košiciach zomrela minulý týždeň 30-ročná žena na následky ťažkého akútneho respiračného ochorenia, nazývaného SARI. Informoval o tom košický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ).

Úmrtie zo 4. februára pacientky hlásil okres Košice III. Jana Seligová z odboru epidemiológie RÚVZ Košice dnes pre TASR uviedla, že u pacientky nebol izolovaný vírus chrípky. "Znamená to, že toto ochorenie nespôsobil vírus chrípky," vysvetlila.

Hovorkyňa košickej Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) Ladislava Šustová pre TASR potvrdila, že pacientka zomrela na nemocničnom Oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny na Rastislavovej ulici. "Bolo tam podozrenie na chrípkovú pneumóniu, laboratórne výsledky sme ešte nedostali," uviedla.

Výskyt zriedkavého ochorenia SARI zaznamenal RÚVZ v Košickom kraji ešte u 61-ročnej ženy z okresu Košice II.

Celkovo v minulom týždni hlásili v Košickom kraji 14.292 akútnych respiračných ochorení, čo predstavuje oproti predchádzajúcemu týždňu pokles o 22 prípadov.

Podľa Seligovej je zrejme vrchol chorobnosti v tomto období už za nami. "Počet ochorení klesá v Košickom kraji aj v okresoch Košice. Keďže budú na budúci týždeň (jarné školské) prázdniny, predpokladáme, že ten počet ochorení bude aj ďalej nižší," povedala.

Z dôvodu chorobnosti nad 30 percent v Košickom kraji malo v minulom týždni chrípkové prázdniny 39 materských škôlok (najviac v okrese Rožňava - 10, Košice okolie - 8 a Košice I - 7), 31 základných škôl (Košice okolie - 6 a Košice I - 5) a tri stredné školy (Košice I, Košice II a Rožňava).