Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Univerzitná nemocnica v Košiciach zadarmo zmeria verejnosti očný tlak

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Meranie očného tlaku je dôležité na včasné zachytenie ochorenia, ktoré nazývame glaukóm.

Bratislava 13. marca (TASR) - Očné pracoviská Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v Košiciach sa pripájajú k Svetovému týždňu glaukómu a bezplatne zmerajú pacientom vnútroočný tlak. Celosvetová aktivita je zameraná na boj proti zelenému zákalu, ktorý patrí medzi vážne ochorenia ohrozujúce ľudský zrak.

"Merania vnútroočného tlaku majú veľký význam, pretože včasné odhalenie ochorenia a jeho vhodná liečba pomáha predísť trvalej strate videnia. Glaukómom trpia asi dve percentá ľudskej populácie," informovala dnes hovorkyňa UNLP Jaroslava Oravcová. Očné oddelenie UNLP na Rastislavovej 43 realizuje bezplatné merania vnútroočného tlaku pre širokú verejnosť počas tohto týždňa každý pracovný deň v čase medzi 14.00 a 15.00 h. Na Triede SNP č. 1 budú dvere na glaukómovej ambulancii otvorené v stredu, štvrtok a piatok v čase od 8.00 do 13.00 h na 10. poschodí lôžkového monobloku.


Kompletné očné vyšetrenie

"Pacientov s vyššími hodnotami vnútroočného tlaku, ktorý je rizikovým faktorom pre vznik glaukómu, odporučia oftalmológovia na kompletné očné vyšetrenie. Pri podozrení na glaukóm je totiž nutné okrem sledovania vnútroočného tlaku vyšetriť aj zrakový nerv a zorné pole pomocou perimetrického vyšetrenia," doplnila Oravcová.

Primárka Očnej kliniky Monika Moravská upozornila, že toto meranie je dôležité na včasné zachytenie ochorenia, ktoré nazývame glaukóm. "Ochorenie postihuje všetky vekové skupiny, no najväčší výskyt je po 40. roku života. So zvyšujúcim sa vekom sa zvyšuje aj riziko vzniku tohto ochorenia," doplnila lekárka.


Ilustračné foto
Foto: TASR
Hrozba slepoty

Včas zistené ochorenie môže pri nasadenej liečbe zabrániť vážnemu poškodeniu zraku a slepote. Podľa lekárky sa pojem glaukóm (zelený zákal) používa na skupinu očných ochorení, ktoré zapríčiňujú progresívne poškodzovanie zrakového nervu. "Ak sa ochorenie nezistí a nelieči včas, dochádza postupne ku zhoršovaniu zrakových funkcií a môže dôjsť až k slepote," varuje primárka.

Zvýšený vnútroočný tlak nemusí pacient vôbec pociťovať, je však jedným z najdôležitejších rizikových faktorov. Ochorenie často prebieha nepoznane, bez varovných príznakov pre pacienta. Prevencia je dôležitá. „Glaukóm je jedným z najzávažnejších problémov v oftalmológii. Trpia ním asi dve percentá populácie nad 40 rokov a postihuje aj mladšiu generáciu, čím sa stáva celospoločenským problémom. Medzi rizikové faktory glaukómu patrí zvýšený vnútroočný tlak, vek nad 40 rokov, krátkozrakosť a ďalekozrakosť, výskyt zeleného zákalu u rodinných príslušníkov, migréna, fajčenie a cievne ochorenia,“ zdôraznila primárka Očného oddelenia UNLP Danica Jonecová.

Jedinou možnosťou, ako predísť následkom, ktoré zelený zákal spôsobuje, je včasná prevencia, odhalenie ochorenia a jeho vhodná liečba. Preto majú merania vnútroočného tlaku podľa odborníkov veľký význam.