Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Veterinárna nemocnica mala začiatkom koronakrízy dvojnásobok pacientov

Na snímke rehabilitačná miestnosť vo veterinárnej nemocnici v UVLF v Košiciach. Foto: TASR - František Iván

Problém s chýbajúcimi ochrannými prostriedkami a pomôckami, ktorých mali v UVN na začiatku krízy nedostatok, sa podľa Trbolovej podarilo vyriešiť počas troch týždňov.

Košice 23. mája (TASR) – Klinika malých zvierat Univerzitnej veterinárnej nemocnice (UVN) v Košiciach zaznamenala v prvých týždňoch pandémie nového koronavírusu na Slovensku viac ako dvojnásobný prírastok pacientov. S náporom spôsobeným uzavretím mnohých súkromných veterinárnych ambulancií a kliník v Košickom kraji, ale i v iných neďalekých regiónoch sa vyrovnali aj napriek výpadku zamestnancov. Informovala o tom hovorkyňa Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) Zuzana Bobriková.

"Za normálnych okolností sme na klinike malých zvierat týždenne ošetrili okolo 30 nových pacientov, v spomínanom období stúpol počet nových pacientov na 60 až 70," priblížila prorektorka pre klinickú činnosť a styk s praxou UVLF v Košiciach Alexandra Trbolová s tým, že výpadok zamestnancov z radov mladých matiek a seniorov nad 65 rokov pomohli klinike vyriešiť doktorandi. "Hlavne na chirurgii, kde máme štyroch mladých doktorandov, sme vďaka tomu nemali problém so zabezpečením najmä nočných a víkendových služieb," spresnila. Ako dodala, zvýšený počet pacientov zaznamenávajú všetky kliniky UVN aj v súčasnosti, keď je už otvorená väčšina súkromných veterinárnych ambulancií. Ich nárast odhadla na 20 až 30 percent.

Problém s chýbajúcimi ochrannými prostriedkami a pomôckami, ktorých mali v UVN na začiatku krízy nedostatok, sa podľa Trbolovej podarilo vyriešiť počas troch týždňov. "Prvé týždne boli naozaj kritické. Nevedeli sme, či budeme môcť fungovať, dochádzali chirurgické operačné rukavice, jednorazové rukavice, nevedeli sme, či budeme môcť zabezpečiť fungovanie kliník," opísala situáciu na začiatku koronakrízy Trbolová s tým, že aktuálne už síce s ochrannými pomôckami problém nemajú, keďže však ich cena stúpla, zvýšili sa i náklady nemocnice.

Podľa Bobrikovej sú všetky kliniky UVN plne funkčné a je v nich zabezpečená nepretržitá pohotovostná služba. "Majitelia zvierat, ktoré sú v akútnom ohrození zdravia a života, dostávajú adekvátnu pomoc. Musia sa však riadiť prísnymi predpismi a rešpektovať všetky nariadenia nemocnice," uzavrela s tým, že majiteľom zvierat sa na vyšetrenie odporúča objednať telefonicky.