Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Košiciach rušia veľkokapacitné odberové miesto na Bardejovskej ulici

Na snímke vojak, policajt a zdravotník čakajú na ľudí na testovanie v obci Ploské v okrese Košice – okolie v sobotu 21. novembra 2020, foto z archívu. Foto: TASR – František Iván

Nemocnica realizovala PCR testovanie vo VOM od jesene 2020. Odvtedy otestovali viac než 67.000 ľudí.

Košice 30. júna (TASR) – Veľkokapacitné odberové miesto (VOM) v priestoroch Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) na Bardejovskej ulici v Košiciach od štvrtka (1. 7.) rušia. PCR testy budú opäť vykonávať vo VOM na Ipeľskej ulici v areáli Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice na Triede SNP. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.

„Na odberovom miestne na Ipeľskej ulici budú naši zdravotníci realizovať PCR testy. Testovanie bude zároveň určené pre tých, ktorí budú prihlásení prostredníctvom systému Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI),“ povedal výkonný riaditeľ UNLP Košice pre liečebno-preventívnu starostlivosť Ľuboslav Beňa. Nemocnica pripomína, že toto VOM nie je určená pre samoplatcov. „Pokiaľ by sa testovanie v budúcnosti rozšírilo aj na antigénové testy, na základe pokynu Ministerstva zdravotníctva SR, UNLP bude o tom verejnosť informovať,“ dodala Krišková.

Nemocnica realizovala PCR testovanie vo VOM od jesene 2020. Odvtedy otestovali viac než 67.000 ľudí. „Naše centrum patrilo v najkritickejšom covidovom období medzi najväčšie a najvyťaženejšie na Slovensku. Denne sme v tom čase testovali na COVID-19 viac než 800 ľudí,“ uviedla koordinátorka protipandemických opatrení UNLP Jaroslava Ostróová. Kým od vlaňajšieho októbra do marca bol priemerný mesačný počet výterov viac než 7800, od apríla vo VOM zaznamenávali pokles. „V máji klesol počet testovaných ešte viac, mali sme ich len 2908,“ dodala.