Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

Košice žiadajú verejnosť, aby nevstupovala do Spievajúcej fontány

Na snímke slávnostné uvedenie Spievajúcej fontány do života v novom šate a predstavenie všetkých noviniek, ktorými disponuje v sobotu večer 27. apríla 2024 na Hlavnej ulici v Košiciach. Foto: TASR - Roman Hanc

Po spustení zrekonštruovanej Spievajúcej fontány v centre mesta sa Správa mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach stretáva s nedisciplinovanosťou niektorých návštevníkov.

Košice 23. mája (TASR) - Po spustení zrekonštruovanej Spievajúcej fontány v centre mesta sa Správa mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach stretáva s nedisciplinovanosťou niektorých návštevníkov. V tejto súvislosti verejnosti pripomína, že vstup do telesa fontány je zakázaný. SMsZ o tom informuje na sociálnej sieti.

Upozorňuje, že fontána je ovládaná automaticky a v niektorých momentoch dochádza k jej stíšeniu alebo vypnutiu v súvislosti s počasím či kvôli zvonkohre. "Čo ale neznamená, že sa nemôže kedykoľvek znova zapnúť," dodáva.

Verejnosť žiada, aby do telesa fontány nevstupovala z dôvodu zaistenia svojej bezpečnosti a tiež ochrany technologického vybavenia fontány, akým sú svetlá, dýzy a senzory.

Mesto Košice spustilo modernizáciu ikonickej Spievajúcej fontány na Hlavnej ulici za necelých 1,79 milióna eur vlani koncom februára. Po najväčšej obnove v jej 38-ročnej histórii ju opäť uviedli do prevádzky 27. apríla tohto roka. Podľa primátora Jaroslava Polačeka sa stala najmodernejšou fontánou v Európe a jedinou s umelou inteligenciou. Po novom je jej súčasťou 260 LED svetiel, 43 čerpadiel a 750 dýz rôznych priemerov. Tá stredová strieka vodu do výšky 24 metrov.