Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

KOŠICE: ZOO sa rozšíri o chovné zariadenie pre kozorožce sibírske

Ilustračné foto Foto: TASR/Daniel Veselský

Výbeh rozšíri súčasné expozičné priestory ZOO takmer o jeden hektár. Návštevníci sa môžu tešiť aj na geologický chodník, ktorý bude tematickou ukážkou daného územia.

Košice 31. decembra (TASR) – V košickej Zoologickej záhrade pribudne v roku 2015 chovné zariadenie pre kozorožce sibírske, ktoré priblíži biotop života v ázijskom pohorí Altaj. Ide o súčasť projektu cezhraničnej slovensko-maďarskej spolupráce s podporou eurofondov. Predpokladaná investícia pre košickú ZOO predstavuje 240.000 eur.

"Výbeh rozšíri súčasné expozičné priestory ZOO takmer o jeden hektár. Návštevníci sa môžu tešiť aj na geologický chodník, ktorý bude tematickou ukážkou daného územia. Pribudne k doterajším trom chodníkom v areáli – botanickému, vtáčiemu a včelárskemu," priblížil pre TASR riaditeľ košickej zoo Erich Kočner. Nový náučný chodník pozostávajúci z ôsmich panelov bude ukážkou prepojenia geológie a zoológie.

Projekt má za cieľ aj zvýšenie komfortu pre návštevníkov. V areáli ZOO pribudne šesť krytých altánkov, desať lavičiek a 15 košov na odpadky. "Pre väčšie zážitky detí z návštevy ZOO tvorcovia zaradili do projektu aj dva 3D prvky fosílií a hornín tamojšieho územia. Zaberú takmer 30 štvorcových metrov a na jednom z nich, ktorý bude v tvare pavučiny, si budú môcť deti vyskúšať zdatnosť pri lození," uviedol Kočner.

Projekt s názvom ZOO spoločne a vzájomne k ochrane prírody a prírodných hodnôt by mal byť ukončený do júna 2015. Spolufinancovanie zo strany košickej ZOO je vo výške piatich percent.

Partnerská ZOO v maďarskom Miškovci preinvestuje peniaze do výbehu pre vlky a na propagačné materiály. Celkový rozpočet projektu je 438.000 eur.