Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Zlé počasie má pokračovanie: Hrozia povodne i víchrica

V obci Horovce v Púchovskom okrese sa 4. februára 2020 dopoludnia vylial miestny potok Suchlica a zatopil najmä ešte neobývané novostavby. V obci vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Pre územie východného Slovenska platia ešte aj na stredu výstrahy tretieho, respektíve druhého stupňa.

Košice/Prešov 5. februára (TASR) – Doposiaľ 34 výjazdov v súvislosti so silným vetrom evidujú od stredajšieho rána hasiči na východnom Slovensku. Kým v Prešovskom kraji sa situácia krátko popoludní upokojila, v Košickom kraji hlásia ďalšie udalosti. Pre TASR to potvrdili operační dôstojníci krajských riaditeľstiev Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

„Väčšinou ide o poškodené strechy domov a popadané stromy - či už na budovy alebo na vozovky. Napríklad v obci Soľnička v okrese Trebišov hasiči pomáhajú majiteľovi rodinného domu - jednu stranu strechy mu pretočilo na druhú. Tam sa odstraňuje celá. Privolaní boli aj elektrikári,“ povedal operačný dôstojník Krajského riaditeľstva (KR) HaZZ v Košiciach s tým, že doposiaľ zaznamenali v súvislosti s počasím 24 výjazdov.

V Prešovskom kraji evidujú desať udalostí, pri ktorých zasahovali pre popadané stromy. „Najčastejšie sme mali výjazdy v okresoch Poprad a Kežmarok. Vo svojom okolí zasahovali aj hasičské stanice Ľubotín, Mengusovce, Stará Ľubovňa, Behárovce a Lipany,“ uviedol operačný dôstojník KR HaZZ v Prešove.

Vietor a sneženie komplikujú dopravu za Spišskou Belou smerom na Starú Ľubovňu



Silný vietor a sneženie komplikujú dopravu na Spiši. Vodiči na sociálnej sieti upozorňujú na veľmi zlé podmienky najmä na cestách v okolí Spišskej Belej. Vietor nafúkava sneh na vozovku a viditeľnosť je miestami takmer nulová. Medzi Spišskou Belou a Starou Ľubovňou sa tvoria aj kolóny, niekoľko áut tam skončilo mimo cesty.

Komplikácie na cestách TASR potvrdila aj krajská policajná hovorkyňa z Prešova Jana Ligdayová. „Úsek medzi Spišskou Belou a Starou Ľubovňou je naozaj veľmi ťažko prejazdný, stalo sa tam niekoľko nehodových udalostí, pri ktorých skončili autá mimo vozovky, tvoria sa tam kolóny. Cestári aj napriek mimoriadnej snahe nestačia sneh odpratávať, pretože len čo cestu upravia, hneď ju znova zafúka. Vodičom odporúčame, ak je to čo len trochu možné, aby sa tomuto úseku radšej vyhli, prípadne odložili cestu na neskôr,“ upozornila hovorkyňa. Zatiaľ podľa nej nebolo nutné žiaden úsek cesty uzatvoriť, nevylúčila však, že sa tak v prípade zhoršenia situácie stane.

V súvislosti so zlým počasím mali hasiči v regióne počas dňa viacero výjazdov. Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešova pre TASR uviedol, že okrem iného museli pomáhať vyťahovať autobus s niekoľkými cestujúcimi, ktorý zapadol pri Rakúsoch. „Nikto sa tam nezranil. Okrem toho sme mali od rána nehodu s dvoma zranenými pri Štrbskom Plese, jedna zranená osoba bola aj v Kežmarku a ďalšie nehody bez zranení boli cez deň v Štrbe aj v Tatranskej Lomnici. Momentálne zasahujú hasiči aj v Levočskej doline, kde je po nehode jedna zranená osoba,“ konkretizoval operačný dôstojník.

Viacero výjazdov mali hasiči počas dňa aj k popadaným stromom, ktoré tvorili prekážku na ceste. Konkrétne išlo o obce Bušovce a Toporec v okrese Kežmarok, ďalej v okolí Ľubotína, Matysovej, Kremnej a pri Malom Lipníku v Staroľubovnianskom okrese. Stromy popadali na cestu aj v okolí Štrbského Plesa a smerom na Podbanské či v Spišskom Bystrom. Hasiči z Behároviec zasahovali pri Bijacovciach a problémy tiež vietor spôsobil pri obciach Milpoš, okres Sabinov, Vechec vo Vranovskom okrese i priamo v Prešove. „Nešlo o nič vážne, vietor nespôsobil väčšie škody, stromy sme hneď odstránili z vozovky a cesty sprejazdnili. Nemám informácie o tom, že bolo nutné nejaký úsek cesty uzatvárať,“ dodal operačný dôstojník.

Pre územie východného Slovenska platia ešte aj na stredu výstrahy tretieho, respektíve druhého stupňa. Pre okresy Poprad, Spišská Nová Ves, Gelnica, Košice-okolie a Rožňava vydal Slovenský hydrometeorologický ústav výstrahu tretieho stupňa pre silný vietor na horách. Ten môže v nárazoch dosiahnuť až 45 metrov za sekundu. Výstraha druhého stupňa pred silným vetrom bude platiť aj v nižších polohách spomínaných okresov, ale aj v regiónoch Prešov, Trebišov, Kežmarok, Vranov nad Topľou a Michalovce. Vietor tu môže dosiahnuť rýchlosť 23 až 26 metrov za sekundu. Výstraha potrvá minimálne počas celého dňa.


Vietor v Žilinskom kraji vyvracia stromy na cesty, upozornili policajti



Silný vietor na viacerých miestach Žilinského kraja vyvrátil stromy na cestu a nafúkal sneh na vozovku. Polícia na sociálnej sieti upozorňuje, že aktuálne poveternostné podmienky vytvárajú potenciálne nebezpečné situácie.

V okrese Žilina ide o cestu 1/64 cez Kľak, ďalej cestu cez horský priechod Semeteš medzi Turzovkou a obcou Veľké Rovné. V okrese Liptovský Mikuláš ide o cestu 1/18 v katastri obce Východná. V okrese Turčianske Teplice je to podľa polície cesta 1/65, odbočka na Sklené. "Na území celého kraja sa nachádzajú hliadky," ubezpečili policajti.

V niektorých okresoch môže vzniknúť povodeň



V niektorých slovenských okresoch môže vzniknúť povodeň. Varuje pred ňou Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý na svojej webstránke vydal pre povodeň výstrahy rôznych stupňov.

V okresoch Skalica, Topoľčany, Bánovce nad Bebravou a Prievidza platí výstraha druhého stupňa. "Vzhľadom na spadnuté zrážky vo forme dažďa je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uviedol SHMÚ.

Výstrahy SHMÚ.
Foto: SHMÚ/PrtScr


Výstrahu prvého stupňa vydal SHMÚ pre okresy Partizánske, Turčianske Teplice, Martin, Košice-okolie (Hornád) a Michalovce. Na tokoch môžu podľa SHMÚ pretrvávať vysoké vodné stavy zodpovedajúce stupňom povodňovej aktivity.

Povodne hrozia na Záhorí aj na viacerých ďalších miestach Slovenska


Hydrológovia vydali výstrahu druhého stupňa pred povodňami z trvalých dažďov, ktorá platí na Záhorí v okrese Skalica od stredy do štvrtka (6. 2.) 10.00 h. "Druhý stupeň výstrahy upozorňuje na jav, ktorý nie je bežný, môže ohroziť ľudskú činnosť, spôsobiť škody na majetku a môže sa vyskytovať zriedkavo," uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na webovej stránke.

Pre ďalšie oblasti na Slovensku SHMÚ vydal výstrahy prvého stupňa, upozorňujúce na povodne spôsobené trvalým dažďom, pri ktorých hrozí relatívne malé nebezpečenstvo a škody na majetku menšieho rozsahu. V okrese Košice-okolie platí výstraha do stredajšieho večera 20.00 h a v okresoch Turčianske Teplice a Martin do 23.00 h. Na dolnej časti rieky Bodrog v okrese Michalovce je riziko povodní do štvrtka 8.00 h a na ďalších tokoch v okresoch Senica, Bánovce nad Bebravou, Prievidza a Nové Zámky-sever do 10.00 h.

"Pri dosiahnutí hladiny zodpovedajúcej stupňu povodňovej aktivity a pri vydaní výstrahy na nebezpečenstvo povodne neodporúčame využívať tok na rekreačnú plavbu," upozorňujú hydrológovia.


SHMÚ varuje pred silným vetrom, takmer po celom Slovensku platia výstrahy



Takmer na celom Slovensku môže v stredu fúkať silný nárazový vietor. Na horách v polohách nad 1500 m môže miestami vzniknúť mohutná víchrica, v nárazoch môže vietor dosiahnuť rýchlosť až 160 - 180 km/h. Pred silným vetrom varuje Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý na svojej webstránke vydal v tejto súvislosti výstrahy rôznych stupňov.

Výstraha tretieho stupňa platí pre okresy Ružomberok, Banská Bystrica, Brezno, Liptovský Mikuláš, Poprad, Spišská Nová Ves, Rožňava, Revúca, Gelnica a Košice okolie. Na hrebeňoch hôr v polohách nad 1000 m môže vietor ojedinele dosiahnuť priemernú rýchlosť 110 km/h, v nárazoch až 160 km/h.

Víchrica môže byť v týchto oblastiach aj v nižších polohách a v takmer všetkých okresoch na Slovensku, kde platia výstrahy druhého a prvého stupňa. Druhý stupeň platí pre západné Slovensko a časť východu.

Pre severné okresy vydal SHMÚ aj výstrahu prvého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi. "Tvorba snehových jazykov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity," upozorňuje SHMÚ na svojej webstránke.

Povodeň z pretrvávajúceho dažďa nenarobila v Dubovom veľké škody



Povodeň z pretrvávajúceho dažďa, ktorá zasiahla Turiec v utorok (4. 2.), nenarobila v Dubovom v okrese Turčianske Teplice väčšie škody. Voda odrezala od okolia jeden rodinný dom. Situácia je v stredu už stabilizovaná.

Problémy spôsobila v Dubovom rieka Turiec, ako i potok Besná voda. Z obidvoch tokov vždy pri podobných udalostiach hrozí v obci nebezpečenstvo zaplavenia nehnuteľností. "Nedošlo však k nejakým značným škodám na majetku a zdraví obyvateľov. Boli to dlhotrvajúce dažde, my sme situáciu monitorovali už od pondelka (3. 2.). Včera k večeru o 17.00 h sme na našich meracích bodoch, ktoré sme si provizórne na tieto dni zriadili, pozorovali pokles hladín aj Turca, aj Besnej vody," povedal pre TASR v stredu starosta Dubového Milan Lettrich.

Besná voda podľa neho zostala v koryte, Turiec sa však vylial, čo spôsobilo, že jeden rodinný dom bol odrezaný od sveta, bol na ostrovčeku, ale k jeho zaplaveniu nedošlo. "Tretí stupeň povodňovej aktivity sme nemuseli vyhlásiť, spolupracovali sme aj s krízovým štábom, ktorý tu bol počas dňa aj na výjazde. Zatiaľ budeme čakať, ako sa to bude vyvíjať. Mali sme pre prípad pripravené aj vrecia na vlečke," ozrejmil.

"V stredu od rána je situácia stabilizovaná, máme tu síce silný vietor, ale na to sme my v Turci zvyknutí,"
skonštatoval starosta.

Voda spôsobila problémy i v niektorých ďalších obciach horného Turca, medzi Ivančinou a Slovenským Pravnom odrezala cestu.

S vodou a vetrom bojovalo v Trenčianskom samosprávnom kraji 36 profesionálnych a 109 dobrovoľných hasičov



V súvislosti s nepriaznivými poveternostnými podmienkami absolvovali v utorok (4. 2.) príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) 23 výjazdov. Celkovo zasahovalo 36 profesionálnych hasičov so 14 kusmi techniky.

Ako informoval hovorca Krajského riaditeľstva HaZZ v Trenčíne Marián Petrík, zásahy sa týkali predovšetkým odstraňovania spadnutých stromov, odstraňovania uvoľnených plechov na budovách a odčerpávania vody z pivníc, dvorov a iných priestorov.

„V obciach Horovce, Streženice a Dohňany v okrese Púchov, Domaniža a Udiča v okrese Považská Bystrica, Nová Dubnica a Pruské v okrese Ilava a v obci Liešťany v okrese Prievidza bol z dôvodu vyliatia miestnych potokov vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity,“ doplnil Petrík.

Ako dodal, okrem profesionálnych hasičov zasahovalo v utorok na území Trenčianskeho kraja aj 109 členov dobrovoľných hasičských zborov z obcí Púchov, Lednické Rovne, Streženice, Žitná-Radiša, Zemianske Podhradie, Nová Dubnica, Dulov, Poluvsie, Pruské, Bohunice, Bystričan, Dolný Lieskov, Horný Lieskov, Dohňany, Kamenec pod Vtáčnikom, Brezová pod Bradlom, Vrbovce, Trenčianske Teplice, Nedožery-Brezany, Udiča, Valaská Belá, Veľké Chlievany, Opatovce nad Nitrou, Horná Mariková, Koš, Opatová, Nitrica, Kšinná spolu s 37 kusmi hasičskej techniky.

Zlé počasie nenapáchalo väčšie škody, hasiči mali viacero výjazdov


V súvislosti s nepriaznivým počasím museli hasiči na východe krajiny pomáhať na viacerých miestach. Silný vietor a sneženie však väčšie škody nenapáchal. „Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí v Košickom kraji zasahovali v priebehu posledných 24 hodín v súvislosti s poveternostnou situáciou celkom 27-krát,“ konkretizoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva (KR) HaZZ v Košiciach.

Najviac výjazdov absolvovali v Košiciach a Košiciach Šaci, ale aj v okresoch Michalovce a Rožňava, kde mali po šesť výjazdov. Štyrikrát museli pomáhať aj v okresoch Trebišov a Košice-okolie. „Išlo o odstraňovanie spadnutých stromov z cestných komunikácií, ktoré ohrozovali premávku, odstraňovanie stromu zo zaparkovaného motorového vozidla či z elektrického vedenia. V jednom prípade sme zabezpečovali plechovú krytinu, ktorá bola odtrhnutá zo striech rodinných domov. Taktiež bolo potrebné čerpať vodu zo suterénu rodinného domu či odstaviť elektrickú energiu v rodinnom dome, keď vplyvom vetra došlo k poškodeniu vzdušného elektrického vedenia a následne ku skratu na elektrickom zariadení,“ konkretizoval výjazdy košický operačný dôstojník. Celkovo v kraji zasahovalo 91 príslušníkov HaZZ spolu s deviatimi členmi dobrovoľného zboru a nasadených bolo 27 kusov techniky.

V Prešovskom kraji museli hasiči od utorkového (4. 2.) večera taktiež pomáhať vo viacerých prípadoch, išlo najmä o stromy, ktoré popadali na vozovku. „V tejto súvislosti sme zasahovali dohromady 11-krát, nešlo o nič vážne a nezaznamenali sme nejaké škody. Najviac výjazdov bolo vo Vysokých Tatrách, zasahovali sme aj v okresoch Stará Ľubovňa, Humenné a Prešov. Do rána sme mali aj tri dopravné nehody, bolo to bez zranení. Teraz ráno sme mali hlásené dve nehody, jedna je v Kežmarku s jednou zranenou osobou a ďalšia bola v Tatranskej Lomnici bez zranení,“ dodal operačný dôstojník KR HaZZ v Prešove.

Pre územie východného Slovenska platia ešte aj na stredu výstrahy tretieho, respektíve druhého stupňa. Pre okresy Poprad, Spišská Nová Ves, Gelnica, Košice-okolie a Rožňava vydal Slovenský hydrometeorologický ústav výstrahu tretieho stupňa pre silný vietor na horách. Ten môže v nárazoch dosiahnuť až 45 metrov za sekundu. Výstraha druhého stupňa pred silným vetrom bude platiť aj v nižších polohách spomínaných okresov, ale aj v regiónoch Prešov, Trebišov, Kežmarok, Vranov nad Topľou a Michalovce. Vietor tu môže dosiahnuť rýchlosť 23 až 26 metrov za sekundu. Výstraha potrvá minimálne v priebehu celého dňa.



Dopravu v Žilinskom kraji komplikuje nepriaznivé počasie



Nepriaznivé poveternostné podmienky v stredu komplikujú dopravu v Žilinskom kraji. Policajti v tejto súvislosti vyzývajú vodičov na zvýšenú opatrnosť počas jazdy a maximálne venovanie sa vedeniu vozidla. Informujú o tom na sociálnej sieti.

"Horský priechod Donovaly je naďalej uzavretý pre nákladnú dopravu nad desať metrov. Horský priechod Čertovica je uzavretý pre nákladnú dopravu nad 3,5 tony. Na ceste 1/10 od Kolárovíc na Makov sa nachádzajú tri šmýkajúce sa nákladné vozidlá. Jedno z vozidiel zišlo mimo cesty, blokovaný je jeden jazdný pruh," konkretizovali policajti.

Cesta II/584 v Demänovskej doline má vozovku v zlom stave, nachádza sa na nej vrstva snehu. Na mieste je hliadka polície. Cesta 1/18 medzi Ružomberkom a Ivachnovou má mokrú vozovku, v úseku je hlásené sneženie.

V lesných úsekoch ciest sa podľa Košického samosprávneho kraja môžu vyskytovať popadané stromy



Všetky cesty v Košickom samosprávnom kraji (KSK) by mali byť aktuálne prejazdné. Pre TASR to povedala hovorkyňa KSK Anna Terezková. Vodiči by podľa jej slov mali byť opatrní najmä pri prechode lesnými úsekmi, kde sa na vozovke môžu ešte vyskytovať popadané stromy.

Počas uplynulej noci fúkal na území Košického kraja silný vietor, v dôsledku čoho Správa ciest KSK odstraňovala na komunikáciách popadané stromy a konáre. „Najviac zásahov bolo v okrese Rožňava, kde spadnuté stromy v úseku Súľová spôsobili aj škody na zvodidlách," uviedla s tým, že aktuálne sa v teréne nachádza 58 vozidiel Správy ciest KSK, ktoré budú počas dňa zasahovať aj pri odstraňovaní popadaných stromov v dôsledku silného vetra.

Ako dodala, v stredu očakávajú len slabé sneženie, pričom sú vozovky vo vyšších polohách suché. „Snehovú vrstvu počas noci rozfúkal silný vietor,“ pripomenula Terezková. Tenká vrstva snehu sa podľa nej ešte môže vyskytovať v niektorých úsekoch ako Grajnár, Štósky a Dobšinský kopec.

Pre dážď a vietor zasahovali hasiči v Žilinskom kraji 17-krát


Následky nepriaznivého počasia odstraňovalo od utorka (4. 2.) do stredajšieho rána v Žilinskom kraji 59 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Pre dážď a silný vietor zasahovali celkom 17-krát. TASR o tom informoval Michal Kypus z Krajského riaditeľstva HaZZ v Žiline.

Doplnil, že išlo o odstraňovanie spadnutých stromov z komunikácií, spadnutý stĺp telekomunikačné vedenia, strhnutú plechovú strechu, odčerpávanie vody z pivnice rodinného domu či monitoring povodňovej situácie. Podľa Kypusa odstraňovali následky nepriaznivého počasia na viacerých miestach aj miestne dobrovoľné hasičské zbory.

"V súvislosti s vysokou hladinou potokov a riek v utorok vyhlásili druhý stupeň povodňovej aktivity v Turzovke a tretí stupeň v obciach Radôstka a Rudina, Horný Hričov a v meste Liptovský Mikuláš," uviedol Kypus.

V Trnavskom kraji zamestnal silný vietor 261 hasičov na 75 zásahoch


Silný utorkový (4. 2.) vietor si v Trnavskom kraji vyžiadal 75 zásahov hasičov. Na 40 miestach zasahovali profesionálni hasiči, dobrovoľní hasiči pracovali v 35 lokalitách. Išlo predovšetkým o odstraňovanie spadnutých stromov z cestnej komunikácie, z budov a o odstraňovanie a kotvenie uvoľnených častí striech a bilbordov. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) SR v Trnave Júlia Kedrová.

Zásah hasičov pri popadaných stromov.
Foto: HaZZ/Facebook


Najviac, až 13 výjazdov mali príslušníci HaZZ v Dunajskej Strede. Zasahovali v Dunajskej Lužnej, Jahodnej, Zlatých Klasoch, Vojke nad Dunajom, Šamoríne, Dunajskej Strede, Veľkej Pake a Veľkom Mederi. Desať výjazdov mali trnavskí hasiči. "Boli povolaní do Hrnčiaroviec nad Parnou, Bieleho Kostola, Suchej nad Parnou i na viaceré miesta v Trnave," uviedla Kedrová pre TASR. Senickí príslušníci HaZZ boli na deviatich miestach, v obciach Plavecký Peter, Osuské, Kúty, Senica, Moravský sv. Ján, Jablonica. Zasahovali aj príslušníci z okresných riaditeľstiev HaZZ v Galante, Skalici, Piešťanoch, dovedna 114 príslušníkov a 20 kusov hasičskej techniky.

Ďalších 147 členov a 28 kusov techniky nasadili dobrovoľné hasičské zbory. "Išlo o zbory z obcí Borová, Dobrá Voda, Dolné Janíky, Gabčíkovo, Gbely, Hlohovec, Holíč, Hradište pod Vrátnom, Jablonica, Jelka, Kráľovičove Kračany, Lakšárska Nová Ves, Lehnice, Malženice, Moravský sv. Ján, Petrova Ves, Podbranč, Sekule, Senica, Skalica, Smrdáky, Sobotište, Šamorín, Veľká Paka, Veľké Kostoľany a Zlaté Klasy," doplnila Kedrová.

Mestské lesy v Bratislave neodporúčajú návštevu lesoparku pre silný vietor


Organizácia Mestské lesy v Bratislave neodporúča v stredu z dôvodu silného nárazového vetra návštevu bratislavského lesoparku. "Za takýchto podmienok padajú aj zdravé stromy a pohyb v lese predstavuje bezpečnostné riziko," varuje na sociálnej sieti. Z dôvodu silného vetra je v stredu zatvorená aj bratislavská zoologická záhrada.

V okrese Bratislava a aj v ďalších častiach západného Slovenska v stredu platí do 17.00 h výstraha druhého stupňa pred silným vetrom. Slovenský hydrometeorologický ústav očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 85 až 95 kilometrov za hodinu alebo priemernú rýchlosť 60 kilometrov za hodinu.