Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Regióny

Košická hudobná jar prinesie opäť bohatší program

Košice 18. apríla (TASR) - Bohatý program, svetovú kvalitu, ale aj romantiku a staré nástroje ponúkne tohtoročný 57. ročník medzinárodného hudobného festivalu Košická hudobná jar (KHJ). Otvárací koncert je naplánovaný na 3. mája, festival potrvá mesiac. Prinesie spolu 11 podujatí, tri výjazdy a dve divadelné predstavenia. Informoval o tom dnes riaditeľ štátnej filharmónie (ŠfK) Košice Július Klein.

Jedným z ťahákov KHJ bude vystúpenie Maďarskej národnej filharmónie s dirigentskou taktovkou Zoltána Kocsisa. "Budú tu nielen symfonické koncerty, ale aj komorné koncerty, literárno-hudobný večer a výstava obrazov. Samozrejme, súčasťou budú aj naše výjazdy do miest východoslovenského regiónu a predstavenie Štátneho divadla Košice," priblížil Klein.

Tri výjazdy sa uskutočnia v Humennom, Spišskej Novej Vsi a Rožňave. Výstava ponúkne obrazy Ilony Kosobuko a literárno-hudobný večer má názov Hevier číta Pastirčáka - Pastirčák číta Heviera.

Košická hudobná jar sa od sezónnych koncertov líši podľa dramaturgičky ŠfK Márie Kornucíkovej tým, že ponúka vyššiu úroveň umelcov, ktorí sa v samotnej sezóne neobjavia. "Ťažko vybrať niečo naj, budú to silné koncerty," povedala Kornucíková. Okrem maďarského telesa sa v špičkovej kvalite predstaví aj Svet v Košiciach, kvalitu prinesie tiež záverečný koncert eduMEMA.

ŠfK do programu už tradične zaradila aj koncert starej hudby. "Hudobníci používajú staré nástroje alebo kópie starých nástrojov," priblížila dramaturgička.

"Útok" na vstupenky už zaznamenali vo filharmónii pri podujatí s romantickou hudbou Modré husle v Košiciach, ktoré bude dirigovať jedna z najlepších poľských dirigentiek. Záujmu sa teší aj Fantastická francúzska opera.

Riaditeľ Klein upozornil, že ŠfK berie do úvahy kúpnu silu obyvateľstva, preto sa snaží zachovávať primerané vstupné. "Sme presvedčení, že kultúra ŠfK je dostupná pre širokú klientelu," konštatoval. Vďaka zľavám vo filharmónii je možné prísť na niektoré akcie už za dve eurá. Celý program festivalu možno nájsť na internetovej stránke sfk.sk.