Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Košická motýlia šou ukáže návštevníkom sto druhov motýľov

Na snímke motýľ siproeta stelenes v tropickom skleníku v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach počas 13. ročníka výstavy pod názvom Motýle exotických trópov. Foto: TASR - František Iván

Medzi najväčšie motýle na tohtoročnej výstave patrí druh Attacus atlas. Rozpätie jeho krídel môže dosahovať až 28 centimetrov.

Košice 18. mája (TASR) – Dokopy tisíce motýľov si môže verejnosť postupne pozrieť v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach, kde v stredu otvorili 13. ročník výstavy s názvom Motýle exotických trópov. Tradičnú motýliu šou obnovili po dvojročnej prestávke súvisiacej s pandémiou nového koronavírusu. Sprístupnená bude do 3. júla v časoch od 9.00 do 17.00 h. TASR o tom informovala hovorkyňa univerzity Laura Hoľanová.

Na výstavu objednali viac ako 4800 kukiel, ktoré budú doručené v rôznych termínoch. "Z hľadiska druhovej pestrosti pôjde približne o 100 druhov z ponuky nášho dodávateľa, pričom okrem najpočetnejších motýľov z rodu Caligo, Morpho, Siproeta, alebo Battus, ktoré sú opakovane dodávané v počtoch nad 50 kusov týždenne, sa nájdu aj také, ktoré sú dodávané v malých počtoch, alebo dokonca ako jednotlivé exempláre," vysvetlil vedúci Oddelenia okrasnej a úžitkovej flóry botanickej záhrady Robert Gregorek s tým, že život jednotlivých motýľov v dospelom štádiu svojho vývoja v niektorých prípadoch trvá len niekoľko dní.

Na snímke motýľ vidlochvost v tropickom skleníku v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach počas 13. ročníka výstavy pod názvom Motýle exotických trópov.
Foto: TASR - František Iván
Objednané kukly motýľov sa budú priebežne liahnuť v pripravených liahňach, v ktorých návštevníci priamo uvidia zrod dospelých jedincov.

Medzi najväčšie motýle na tohtoročnej výstave patrí druh Attacus atlas. Rozpätie jeho krídel môže dosahovať až 28 centimetrov. "Mnohým jedincom sa pri vhodných podmienkach v skleníku podarí spáriť a naklásť vajíčka, z ktorých sa vyliahnu larvy, nenásytné húsenice. Zvyčajne sa špecializujú na určité druhy rastlín, preto sme pre nich pripravili aj živné rastliny," doplnil vedúci Oddelenia zoológie a ochrany rastlín Martin Suvák.



Vo vestibule botanickej záhrady budú zároveň vystavovať preparovaný hmyz, zbierku doplnia aj živými tropickými bezstavovcami.