Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Košická nemocnica odkladá niektoré plánované výkony

Na snímke Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach. Foto: TASR – František Iván

Ako nemocnica uviedla, zatiaľ sa jej darí mať pod kontrolou starostlivosť o pacientov na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny, ktorí sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu.

Košice 19. októbra (TASR) – V niektorých prípadoch v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice dochádza k odloženiu plánovaného výkonu, k hromadnému zastaveniu plánovaných operácií však zatiaľ nepristúpili. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Monika Krišková s tým, že ak budú naďalej rásť počty pacientov s ochorením COVID-19 a stúpnu aj počty kriticky chorých, obmedzeniu operatívy sa nevyhnú.

„V závislosti od charakteru výkonu a podľa typu pracoviska dochádza v niektorých prípadoch k odloženiu plánovaného výkonu, vzhľadom na postupné vyčleňovanie kapacít niektorých pracovísk pre covidových pacientov. Ide predovšetkým o pracoviská na Rastislavovej ulici. Zatiaľ sme však nemuseli obmedziť neakútnu operatívu ako celok,“ povedal výkonný riaditeľ UNLP Košice pre liečebno-preventívnu starostlivosť Ľuboslav Beňa.

Ako nemocnica uviedla, zatiaľ sa jej darí mať pod kontrolou starostlivosť o pacientov na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny, ktorí sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. Podľa Beňu im pomáha spolupráca s okolitými nemocnicami a tiež aplikácia e-lôžko, ktorú v rámci kraja koordinuje práve UNLP. „Je to veľmi efektívny nástroj nemocničného manažmentu. Vďaka tomu sa neprepĺňajú rýchlo kapacity našej koncovej nemocnice, čo nám umožňuje aj v týchto chvíľach zabezpečovať nielen akútnu zdravotnú starostlivosť,“ dodal.

V UNLP je v súčasnosti hospitalizovaných 85 pacientov s ochorením COVID-19. Priemerný vek hospitalizovaných mužov je 58 rokov, u žien 62 rokov. Sedem pacientov je v kritickom stave napojených na umelú pľúcnu ventiláciu a 18 pacientov vo vážnom stave potrebuje vysokoprietokový kyslík. Zo súčasných pacientov nie je zaočkovaných 88 percent a 12 percent bolo očkovaných oboma dávkami dvojzložkovej vakcíny. „Momentálne máme pre covidových pacientov vyčlenených 122 lôžok na oddeleniach a klinikách na Rastislavovej ulici. Z nich je 68 percent obsadených,“ uviedol generálny riaditeľ UNLP Košice Ján Slávik s tým, že za dva mesiace tretej vlny zaznamenali v UNLP 53 obetí nového koronavírusu. „Delte podliehajú najmä starší, nezaočkovaní pacienti, s pridruženými ochoreniami. Ich vekový priemer je 79 rokov,“ dodal.

UNLP pripomína, že tento týždeň začne očkovať treťou dávkou vakcíny, podávať bude vakcínu Comirnaty od dodávateľov Pfizer/BioNTech. „Očkovanie treťou dávkou sa začína u imunokompromitovaných pacientov, teda u pacientov s oslabenou imunitou. Takisto postupne očkujeme treťou dávkou zdravotníkov UNLP z kľúčových oddelení, ktoré sa starajú o covidových pacientov, prípadne zdravotníkov, kde je pri vyšetrení a liečbe pacienta zvýšené riziko prenosu ochorenia COVID-19,“ doplnil Slávik.