Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Košická UNLP pripravuje na Rastislavovej urgentný príjem druhého typu

Na archívnej snímke z 10. marca 2020 Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach. Foto: TASR – František Iván

Aktuálne UNLP pracuje na schválení potrebnej dokumentácie tak, aby urgentný príjem druhého typu mohol začať fungovať na Rastislavovej čo najskôr.

Košice 8. apríla (TASR) - Urgentný príjem v košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) na Rastislavovej ulici sa v krátkom čase zaradí medzi moderné urgenty druhého typu. Pacienti tam tak na jednom mieste nájdu ambulancie, ktoré sú najčastejšie potrebné pre liečbu ich náhlych zdravotných ťažkostí. Informovala o tom v piatok hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.

"Bude to pre pacientov určite pohodlnejšie, keď nájdu potrebné medicínske pracoviská na jednom mieste. Okrem toho tu budú môcť absolvovať aj všetky akútne zobrazovacie vyšetrenia vrátane USG, RTG a CT," uviedol generálny riaditeľ nemocnice Ján Slávik.

UNLP pripomína, že má viaceré pracoviská, ktoré poskytujú nepretržitú zdravotnú starostlivosť pacientom pri náhlom zhoršení zdravotného stavu či po úrazoch. V súčasnosti sa v nemocnici na Triede SNP nachádza oddelenie urgentného príjmu, kde sa koncentruje ošetrovanie akútnych stavov na jedno miesto. Na Rastislavovej ulici je však táto starostlivosť realizovaná v rôznych pavilónoch podľa umiestnenia zdravotníckych pracovísk. Úrazy sú ošetrované v budove kliniky úrazovej chirurgie a v ďalších objektoch v areáli sú umiestnené ambulancie, ktoré vyhľadajú pacienti pri akútnych neurologických, internistických, stomatologických, očných či ďalších zdravotných problémoch.

"Toto by sa v krátkom čase malo zmeniť. Na Rastislavovej ulici pripravujeme moderný urgentný príjem druhého typu," konštatoval Slávik.

Aktuálne UNLP pracuje na schválení potrebnej dokumentácie tak, aby urgentný príjem druhého typu mohol začať fungovať na Rastislavovej čo najskôr. "Ambulancie, ktoré v monobloku chýbali, sme už pripravili po materiálno-technickej stránke a takisto máme pripravené aj personálne zabezpečenie. Akonáhle budeme mať urgentný príjem schválený zdravotnými poisťovňami, otvoríme ho pre pacientov," uviedol námestník pre chirurgické odbory Róbert Čellár.

UNLP následne plánuje rekonštrukčné práce aj na oddelení urgentného príjmu na Triede SNP, aby sa kvalita ošetrovacieho procesu zlepšila na oboch pracoviskách. "Budúcnosťou je vybudovanie moderného, špičkového urgentného príjmu na Triede SNP," dodal generálny riaditeľ.