Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Košická záchranka podala trestné oznámenie pre nehospodárnosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spotrebovať viac ako 33.000 listov papiera, ak sa niečo dá vybaviť elektronicky, sa v prvom rade môže javiť ako absolútne neefektívny, nehospodárny a neekologický krok, konštatuje Bystrík Mucha.

Košice 30. septembra (TASR) – Riaditeľ Záchrannej služby Košice (ZSKE) Bystrík Mucha podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie z nehospodárneho nakladania s verejnými financiami v minulosti. Štátna záchranka vlani k žiadosti o licenciu na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby priložila takmer 34.000 notárom osvedčených strán, za čo zaplatila viac ako 53.000 eur. Žiadosť sa pritom dala podať elektronicky, prípadne s doložením čestného vyhlásenia, informoval v stredu TASR hovorca ZSKE Viktor Wurm.

"Spotrebovať viac ako 33.000 listov papiera, ak sa niečo dá vybaviť elektronicky, sa v prvom rade môže javiť ako absolútne neefektívny, nehospodárny a neekologický krok. Ak však ešte všetky tieto strany dáte overiť notárovi, pričom sa všetko dalo vybaviť kvalifikovaným elektronickým podpisom alebo jedným čestným vyhlásením, vyvoláva to obrovské podozrenia," uviedol Mucha.

Výberové konanie vyhlásil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) v júni 2019. Podľa zákona je možné žiadosť podať písomne alebo v elektronickej forme. Kvantitou najrozsiahlejšiu prílohu pritom tvorí preukázanie personálneho zabezpečenia prevádzkovania ambulancie záchrannej služby. Množstvo papierov však zákon umožňuje nahradiť čestným vyhlásením žiadateľa o tom, že príslušné ambulancie záchrannej zdravotnej služby obsadí pracovníkmi s primeranou kvalifikáciou. V prípade elektronického podania slúži ako verifikačný nástroj kvalifikovaný elektronický podpis (tzv. KEP), informoval Wurm.

Mucha, ktorý je vo funkcii od konca mája, podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa aj pre podozrivé nakladanie s opiátmi.