Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Košické vakcinačné centrum v UNLP za rok podalo vyše 140.000 vakcín

Ilustračná snímka. Foto: TASR – František Iván

Podľa prednostu Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UNLP Pavla Jarčušku vakcinačné centrum priamo v areáli UNLP potvrdilo svoju opodstatnenosť.

Košice 18. januára (TASR) – Vakcinačné centrum Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach je v činnosti už rok. Celkovo zdravotníci nemocnice podali viac ako 140.000 dávok vakcín.

V UNLP sa očkuje vakcínou Comirnaty od dodávateľov Pfizer/BioNTech, v menšej miere sa na jar minulého roka očkovalo aj AstraZenecou a čiastočne aj Modernou. "Prvú dávku u nás dostalo 52.132, druhú 51.720 a tretiu 31.160 ľudí. Vakcínou AstraZeneca sme zaočkovali 2860 ľudí a Modernou 2548," uviedla vedúca vakcinačného centra Jaroslava Ostróová.

Samostatné vakcinačné centrum otvorili 18. januára 2021 pre potreby rozširujúceho sa záujmu o očkovanie. "Dohromady sa tu za rok existencie vystriedalo vyše 80 našich zdravotníkov, ktorí priamo vakcinujú a zabezpečujú administratívu. Veľkou pomocou boli v prvých mesiacoch aj kňazi z Košickej arcidiecézy, ale aj technici, informatici a tiež vojaci či dobrovoľníci. Mnohí z nich dodnes pomáhajú koordinovať klientov, ktorí prichádzajú na očkovanie. Ľudí, ktorí pomohli vybudovať naše centrum a za rok ho uviesť do života, bolo určite viac než 100," priblížila Ostróová.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Ako informovala nemocnica, v najvyťaženejších dňoch podali v očkovacom centre takmer 1000 dávok vakcíny. Išlo najmä o víkendy vlani v apríli, keď sa prišli očkovať učitelia. "Aj teraz medzi sviatkami sme mali dni, keď sme zaočkovali vyše 900 záujemcov. Najväčší záujem je o tretiu dávku vakcíny. Po booster, tzv. posilňovaciu dávku, si prichádza čoraz viac záujemcov. Škoda, že záujem o prvú dávku je veľmi nízky," skonštatovala Ostróová.

Podľa prednostu Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UNLP Pavla Jarčušku vakcinačné centrum priamo v areáli UNLP potvrdilo svoju opodstatnenosť. "Pomohlo odľahčiť nával pacientov nielen v ambulanciách, ale aj na lôžkach. Očkovanie je tým najúčinnejším nástrojom, ako zdolať pandémiu," uviedol prednosta.

Medzi prvých zaočkovaných Slovákov proti ochoreniu COVID-19 patril 27. januára 2020 vtedy 94-ročný Ján Virgala, infektológ a priekopník očkovania na východnom Slovensku. Vďaka očkovaniu, ktoré pomáhal zavádzať v polovici 20. storočia, prežili podľa nemocnice tisíce detí, ktoré by dovtedy nemali šancu. Druhú dávku vakcíny dostal Virgala 18. januára 2021 v práve otvorenom vakcinačnom centre, v Pavilóne II UNLP na Rastislavovej ulici. "Vo vakcinácii vidím veľký význam v boji proti pandémii, lebo nič lepšie sa doteraz nevymyslelo. Mám bohaté skúsenosti pri vakcinácii detí, a ak dnes robí omikron problémy, obávam sa, že pacientov nad 60 rokov bude treba očkovať povinne. Mám v sebe už aj tretiu dávku Pfizeru a uvidíme, koľko bude ešte treba dávok," skonštatoval dnes už 95-ročný Virgala.