Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Košickí medici pomáhajú bezdomovcom v útulku v Bernátovciach

Na archívnej snímke bezdomovci v izbe v Bernátovciach. Foto: TASR/František Iván

Od jesene budú pomáhať dvakrát do mesiaca, pričom pôjde o dlhodobý projekt bez časového ohraničenia.

Košice 12. augusta (TASR) – Pomoc ľuďom bez domova poskytujú v rámci projektu Homeless Not Hopeless košickí študenti medicíny. Od júna tohto roka vykonávajú raz mesačne skríning ochorení v zariadení pre bezdomovcov Oáza v Bernátovciach pri Košiciach.

Desaťčlenný tím medikov dosiaľ realizoval v útulku tri návštevy, v rámci ktorých robil základné medicínske vyšetrenia a zaznamenával anamnézu klientov – nielen informácie o ich zdravotnom stave, ale aj zdravotnom poistení a sociálnom zázemí. TASR o tom v stredu informovala manažérka Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika Jaroslava Oravcová.

„Bezdomovcom meriame tlak a glykémiu, prípadne im ošetrujeme rôzne zranenia a povrchové infekcie, napríklad po amputácii končatiny, popáleninách alebo uštipnutí hmyzom. Zisťujeme aj stav ich chrupu a s ohľadom na celkový zdravotný stav vyhodnocujeme, ktorí z obyvateľov útulku by potrebovali nadväzujúcu ambulantnú alebo ústavnú starostlivosť," uviedla študentka 4. ročníka Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika Ester Tomajková.

Dobročinnú aktivitu študentov organizuje Klub ľudských práv a mieru Spolku medikov mesta Košice v spolupráci s Nadáciou DeDo a slovenským odborníkom na tropickú medicínu profesorom Vladimírom Krčmérym. Ten bol osobne prítomný pri dvoch návštevách v Bernátovciach a okrem lekárskeho vedenia medikov realizoval so svojím tímom rýchlotestovanie obyvateľov útulku na ochorenie COVID-19.

Medici prídu na ďalšiu návštevu do útulku začiatkom septembra. Od jesene už budú pomáhať touto formou dokonca dvakrát do mesiaca, pričom pôjde o dlhodobý projekt bez časového ohraničenia, informovala Oravcová.