Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Košický kraj daruje Svätému Otcovi špeciálny kalich s paténou

Na snímke dar pre pápeža Františka od Košického samosprávneho kraja s autorom daru, umeleckým šperkárom Marekom Husovským v Košiciach 10. septembra 2021. Foto: TASR - František Iván

Súčasťou daru bude aj darovacia listina v slovenčine, angličtine aj španielčine, čo je materinským jazykom Svätého Otca.

Košice 10. septembra (TASR) – Kalich s paténou daruje pápežovi Františkovi za svojich obyvateľov Košický samosprávny kraj (KSK). Tieto liturgické predmety majú symbolizovať vďačnosť za blahorečenie Anny Kolesárovej. Informovalo o tom vedenie KSK na piatkovej tlačovej konferencii.

„Aj napriek tomu, že pápež je mimoriadne skromný človek, chceme ho obdarovať niečím špeciálnym, čo mu bude v Ríme pripomínať Košický kraj. Darujeme mu preto kalich s paténou, ktorých každá časť je symbolická. Odkazuje na blahorečenú Anku Kolesárovú, ktorá sa narodila na Zemplíne a v roku 1944 zomrela mučeníckou smrťou. Týmto darom chceme Svätému Otcovi poďakovať za jej blahorečenie na mieste, ktoré aj sám navštívi,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka.

Pozlátený strieborný kalich je vysoký 33 centimetrov, čo vyjadruje vek, ktorého sa dožil Ježiš Kristus. Je koncipovaný do tvaru kytice z 53 sedmokrások. Symbolizujú cnosti ako čistotu, vernosť, úctu, úprimnosť a vnútornú krásu. Trnka poznamenal, že tieto kvety rastú v celom KSK, ako aj vo Vysokej nad Uhom, kde žila blahoslavená Anka Kolesárová. Iba tri kvety na kalichu sú zo zlata, sú symbolom troch Zdravasov, ktoré sa mladí modlievajú pri putovaní do jej rodiska a k jej hrobu. Paténa má priemer 16 centimetrov, čo predstavuje vek, ktorého sa dožila. Obopína ho venček z kvetov.

Na snímke dar pre pápeža Františka od Košického samosprávneho kraja. Autorom daru je umelecký šperkár Marek Husovský, v Košiciach 10. septembra 2021.
Foto: TASR - František Iván


Dar vytvoril umelecký šperkár Marek Husovský, ktorý v roku 2018 vyhotovil aj hlavný relikviár blahoslavenej. Jeho motívom boli rovnako sedmokrásky. „Vyhotovenie kalicha s paténou mi trvalo desať týždňov. Sú výnimočné v tom, že sú liturgické, čo znamená, že pápež ich kedykoľvek môže pri slávení liturgie použiť,“ povedal s tým, že pri výrobe používal techniku ohýbania kovu v ohni.

Súčasťou daru bude aj darovacia listina v slovenčine, angličtine aj španielčine, čo je materinským jazykom Svätého Otca.

Pápež v rámci niekoľkodňovej návštevy Slovenska príde do Košíc v utorok (14. 9.). Zastaví sa na Luníku IX, kde pozdraví marginalizované komunity. Neskôr sa presunie na štadión Lokomotívy, kde sa prihovorí mladým ľuďom.