Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Košický kraj otvoril tretie veľkokapacitné očkovacie centrum

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

Od otvorenia čakárne sa podľa predsedu KSK Rastislava Trnku na očkovanie prihlásilo viac ako 3000 ľudí a približne 1000 náhradníkov.

Spišská Nová Ves 8. mája (TASR) – V poradí tretie veľkokapacitné očkovacie centrum otvoril Košický samosprávny kraj (KSK) v sobotu v priestoroch telocvične Hotelovej akadémie na Markušovskej ceste v Spišskej Novej Vsi.

Od otvorenia čakárne sa podľa predsedu KSK Rastislava Trnku na očkovanie prihlásilo viac ako 3000 ľudí a približne 1000 náhradníkov. Zaočkovať podľa jeho slov počas víkendu vedia približne 2400 Spišiakov.

"Záujem štandardne je, nielen v Spišskej Novej Vsi, ale na celom východnom Slovensku. Preto som nie celkom s vôľou počúval, keď sa nejaké vakcíny presúvali do Bratislavy. Pretože je záujem, tak očkovacie centrum v Spišskej Novej Vsi bude otvorené v sobotu aj nedeľu. Máme plné kóje, to, čo sme si naplánovali, je naplnené záujemcami, čiže nie je žiadny problém," uviedol Trnka s tým, že očkujú vakcínou od spoločnosti Moderna.

"Ďalší týždeň budeme očkovať aj inými vakcínami. Predpokladám, že vakcinačné centrum v Spišskej Novej Vsi bude otvorené minimálne toľko dní, ako tie v Michalovciach a Košiciach, keďže naozaj registrujeme obrovský záujem o očkovanie," dodal Trnka.

V očkovacom centre v Spišskej Novej Vsi je osem registračných a päť vakcinačných kójí. Vakcína od spoločnosti Moderna je určená ľuďom nad 45 rokov a chronicky chorým. Podľa vyhlášky Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR kraj očkuje aj sprievodné osoby, ktoré prídu so seniormi nad 70 rokov. Táto možnosť platí len v prípade, že senior ide na prvú dávku a len pre sprievod nad 18 rokov. Po novom sa musí vopred cez čakáreň Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) zaregistrovať aj sprievodná osoba. Odporúča sa, aby sa sprievod zaregistroval skôr ako senior. V opačnom prípade hrozí riziko, že systém pridelí termín skôr, ako sa stihne zaregistrovať aj sprievod.

Očkovacie centrum je v sobotu v prevádzke od 9.00 do 17.00 h, v nedeľu bude otvorené o hodinu skôr. Záujemcovia o očkovanie sa môžu naďalej registrovať cez vakcinacia.nczisk.sk/registracia, pre náhradníkov je k dispozícii webový portál www.ockovanieksk.sk.