Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Košický kraj predĺži nájom pre kultúrne centrum Tabačka Kulturfabrik

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nájomca má podľa predsedu KSK Rastislava Trnku vyrovnané všetky finančné záväzky z minulosti.

Košice 27. júna (TASR) – Občianskemu združeniu Bona Fide, ktoré prevádzkuje košické nezávislé kultúrne centrum Tabačka Kulturfabrik, predĺži Košický samosprávny kraj (KSK) nájom v priestoroch na Strojárenskej ulici na ďalších desať rokov. Stane sa tak od 1. augusta, čo v pondelok schválili krajskí poslanci.

Úrad KSK informoval, že Bona Fide predložilo správu k súčasnému prevádzkovému a technickému stavu predmetu nájmu. V rámci ďalšieho fungovania centra považuje za nevyhnutné riešiť viacero stavebno-technických nedostatkov. Nájomca navrhol konkrétne úpravy, ako je zvýšenie energetickej hospodárnosti, výstavba vegetačných striech, zachytávanie zrážkovej vody či doplnenie rekuperácie a klimatizácie priestorov na druhom nadzemnom podlaží. Náklady na ich realizáciu si bude môcť odpočítať z nájomného. To je stanovené na 11,78 eura ročne na meter štvorcový za nebytové priestory a 4,72 eura za meter štvorcový za pozemky.

Nájomca má podľa predsedu KSK Rastislava Trnku vyrovnané všetky finančné záväzky z minulosti. "Košický samosprávny kraj sa okrem podpory vlastných kultúrnych zariadení snaží vytvárať podmienky aj pre rozvoj nezávislej nezriaďovanej kultúry. Tabačka Kulturfabrik je jedným z najväčších nezávislých kultúrnych centier na Slovensku, ktoré je v spolupráci so župou schopné udržať a rozvíjať nezávislú, životaschopnú a fungujúcu alternatívnu kultúru. Pred pandémiou organizovala Tabačka v priemere 900 podujatí ročne. Keďže ide o unikátne multižánrové kultúrne centrum v našom kraji a zároveň medzinárodne rešpektovaný subjekt, pri prenájme nebytových priestorov si uplatňujeme takzvaný osobitný zreteľ," uviedol Trnka.

Na schválenie uznesenia bola potrebná trojpätinová väčšina hlasov.