Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Košický kraj schválil 100.000 eur na humanitárnu pomoc pre utečencov

Utečenci z Ukrajiny prechádzajú cez hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom, vpravo im pomáha príslušník Finančnej správy SR. Vyšné Nemecké, 25. februára 2022. Foto: TASR - Milan Kapusta

Pre účely pomoci pre občanov Ukrajiny zo strany tretích subjektov alebo občanov SR zriadi KSK aj infolinku v súčinnosti s Dobrovoľníckym centrom Košického kraja, dodal predseda kraja.

Košice 28. februára (TASR) – Košický samosprávny kraj vyčlení z rozpočtu na humanitárnu pomoc pre utečencov z Ukrajiny 100.000 eur. Schválili to v pondelok poslanci krajského zastupiteľstva. Použitie peňazí pôjde cez Nadáciu KSK.

"V súčasnej situácii nie je možné predpokladať, koľko občanov Ukrajiny požiada o humanitárnu pomoc na území Slovenskej republiky. Košický samosprávny kraj vzhľadom na bezprostrednú blízkosť hranice s Ukrajinou je pripravený takúto humanitárnu pomoc poskytnúť bezodkladne," uviedol na rokovaní predseda kraja Rastislav Trnka. K dispozícii sú podľa neho ešte finančné prostriedky v rámci Hmotných rezerv KSK.

Trnka informoval, že od piatka (25. 2.) začali utečenci z Ukrajiny využívať krajské zariadenia v mestách Sobrance, Michalovce, Rožňava a Veľké Kapušany, a v obciach Viničky a Rozhanovce. V sobotu (26. 2.) kraj zriadil na hraničných priechodoch vo Vyšnom Nemeckom a Veľkých Slemenciach stany, v ktorých krajskí dobrovoľníci poskytujú základnú pomoc utečencom.

"Pre účely pomoci pre občanov Ukrajiny zo strany tretích subjektov alebo občanov Slovenskej republiky zriadi KSK aj infolinku v súčinnosti s Dobrovoľníckym centrom Košického kraja," dodal predseda kraja.