Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Košický samosprávny kraj meria index spoločenského pokroku

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Desiatky ukazovateľov v oblasti základných ľudských potrieb, základov blahobytu a príležitostí na rozvoj podľa kraja identifikujú reálnejšie skutočný stav spoločnosti.

Košice 24. januára (TASR) - Košický samosprávny kraj (KSK) meria index spoločenského pokroku, zameriava sa na rozsah zabezpečenia sociálnych a environmentálnych potrieb občanov. Výsledky majú prispieť k správnym rozhodnutiam pri nastavení a realizácii významných projektov v kraji, a tým zvýšeniu kvality života v regióne. KSK o tom informuje na svojej webovej stránke.

Desiatky ukazovateľov v oblasti základných ľudských potrieb, základov blahobytu a príležitostí na rozvoj podľa KSK identifikujú reálnejšie skutočný stav spoločnosti. Index je zameraný na prekonanie obmedzení tradičných ekonomických meraní, ako je napríklad hrubý domáci produkt. "Meranie aplikujeme na úroveň jednotlivých okresov a ako príklad niektorých častí merania môžem uviesť dostupnosť základnej lekárskej starostlivosti alebo aj základné služby, príležitosti, vzdelanie, bývanie či práva. Veľmi dôležitý je zber samotných dát, ale aj metóda vyhodnocovania. Hodnotiace výstupy vnímame ako dôležitý doplnok k finančným ukazovateľom," vysvetlil vedúci referátu stratégie a analýz odboru projektov a investícií Peter Kubičko.

Meranie indexu je jedným z výstupov pilotného projektu Inteligentný a lepší KSK, ktorého cieľom je rozvíjať zručnosti zamestnancov pri využívaní nových pracovných procesov a technológií vo verejnej správe v prospech kraja. KSK ho aj vďaka eurofondom realizuje od roku 2020.