Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Košický súd opäť pojednáva kauzu MPS Čierna nad Tisou

Ilustračné foto Foto: TASR

Utorkové pojednávanie trvalo len krátko, keďže exprimátorka naň neprišla. Podľa súdu argumentovala tým, že jej obhajkyňa je práceneschopná.

Košice/Čierna nad Tisou 13. februára (TASR) - Mestský súd Košice začal opätovne pojednávať v kauze, v ktorej je z obzvlášť závažného zločinu podvodu obžalovaná aj exprimátorka a súčasná mestská poslankyňa Čiernej nad Tisou Marta V. Stalo sa tak potom, ako odvolací krajský súd zrušil neprávoplatný rozsudok súdu prvého stupňa, ktorý uložil trojici obžalovaných päťročný trest odňatia slobody.

Vo vlečúcej sa kauze z roku 2011 ide podľa obžaloby o podvodný vstup nových spoločníkov do Mestského podniku služieb (MPS) Čierna nad Tisou s.r.o., čím mala mestu vzniknúť škoda za státisíce eur. Z obzvlášť závažného zločinu podvodu sú obžalovaní aj bývalý konateľ firmy MPS Peter B. a jeho manželka, niekdajšia mestská poslankyňa Soňa B.

Utorkové pojednávanie trvalo len krátko, keďže exprimátorka naň neprišla. Podľa súdu argumentovala tým, že jej obhajkyňa je práceneschopná. K dispozícii však boli náhradní obhajcovia, a tak sudca neúčasť obžalovanej neospravedlnil a uložil jej poriadkovú pokutu 100 eur. Pojednávanie odročil na 16. apríla.

Okresný súd Košice I v decembri 2022 každému z trojice obžalovaných uložil trest odňatia slobody v trvaní päť rokov a peňažný trest 5000 eur. Trojica podala odvolanie, o ktorom vlani v auguste rozhodol košický krajský súd. Ten zrušil napadnutý rozsudok a vec vrátil súdu prvého stupňa, aby ju v potrebnom rozsahu znovu prejednal a rozhodol. "Z odôvodnenia uznesenia krajského súdu vyplýva, že až po doplnenom dokazovaní v súlade s doposiaľ vykonanými dôkazmi, ako aj s dôkazmi, ktoré vyvstanú po doplnení, bude možné vec spravodlivo posúdiť a rozhodnúť," uviedla pre TASR hovorkyňa krajského súdu Anna Pančurová.

Mesto Čierna nad Tisou malo v MPS do roku 2011 stopercentný podiel, v marci toho roku sa ďalšími spoločníkmi stali vtedajší konateľ firmy a mestská poslankyňa. Podľa obžaloby k zmenám v obchodnom registri došlo na základe podvodu a sfalšovaným dokladom. Mesto malo prísť o 43-percentný podiel vo firme a príslušný majetok v hodnote zhruba 400.000 eur. Primátorka vtedy zmeny v podniku za mesto potvrdila.

Obžalovaní odmietali obvinenie a poškodenie mesta. Dôvodom zmeny podľa nich mala byť ochrana mestského majetku vzhľadom na vtedajšie finančné problémy mesta a hrozbu exekúcie. Bývalý konateľ tiež informoval, že v roku 2018 došlo k prevodu jeho a manželkinho podielu v spoločnosti späť na mesto.