Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Košickým colníkom pomohli pri odhalení drog služobné psy

Psovod. Foto: KR PZ SR

O niekoľko dní neskôr ten istý pes označil pri kontrole motorového vozidla v Rožňave popolník v palubnej doske, v ktorom sa nachádzala ďalšia kovová nádoba s marihuanou.

Košice 11. novembra (TASR) – Služobné psy asistovali za posledný týždeň pri štyroch prípadoch nelegálnej prepravy omamných a psychotropných látok v Košickom kraji. TASR o tom informovala hovorkyňa Colného úradu Košice Katarína Daňková.

Hliadka minulý týždeň v obci Kechnec v okrese Košice-okolie kontrolovala osobné auto, v ktorom boli dve osoby. Služobný pes, ktorý je úradujúcim majstrom Slovenska a Rakúska vo vyhľadávaní liehu, omamných a psychotropných látok, aktívne označil čiernu príručnú tašku na podlahe pod nohami spolujazdca. „Kontrolou príručnej tašky boli odhalené dve priehľadné plastové vrecká s obsahom zelenej rastlinnej sušiny a plastová krabička so semenami. Následne majiteľ príručnej tašky priznal, že ide o marihuanu a semená marihuany, ktoré sú jeho vlastníctvom,“ spresnila.

O niekoľko dní neskôr ten istý pes označil pri kontrole motorového vozidla v Rožňave popolník v palubnej doske, v ktorom sa nachádzala ďalšia kovová nádoba s marihuanou.

Pokus o prepravu zakázanej látky v Rožňave odhalil začiatkom tohto týždňa aj ďalší služobný pes. V kontrolovanom aute označil príručnú batožinu a odkladací priestor stredového panelu. „Vodič motorového vozidla sa vyjadril, že tam má marihuanu, ktorú nesie ako darček kamarátovi k narodeninám. Počas prebiehajúcej kontroly vodič prehlásil, že má u seba aj ďalšiu marihuanu, pričom z vrecka bundy vytiahol krabičku od cigariet, v ktorej sa nachádzali ďalšie tri kusy alumíniových fólií s obsahom zelenej sušiny,“ doplnila Daňková.

Ďalšie motorové vozidlo zastavili a kontrolovali v Jaklovciach v okrese Gelnica. Vodič tvrdil, že prepravuje osobné veci, keďže sa sťahuje. Aj v tomto prípade sa služobný pes pričinil o pozitívny nález marihuany, keď označil priestor za sedadlom vodiča. „Vodič sa okamžite priznal, že tam má v puzdre na okuliare marihuanu, ktorú dostal od kamaráta,“ povedala.

Podľa finančnej správy v uvedených prípadoch vzniklo dôvodné podozrenie zo spáchania trestného činu, preto boli oznámené a odovzdané príslušným orgánom činným v trestnom konaní v pôsobnosti Policajného zboru.