Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Kostol svätého Petra z Alkantary v L. Mikuláši po oprave posvätia

Na snímke gotický Kostol sv. Petra z Alkantary v Okoličnom v mestskej časti Liptovského Mikuláša pred rekonštrukciou, 7. marca 2018. Foto: TASR - Miroslava Siváková

Podľa správcu farnosti v Okoličnom Jozefa Tomagu je kostol v súčasnosti zreštaurovaný do pôvodnej neskorostredovekej podoby.

Liptovský Mikuláš 23. júna (TASR) – Kostol svätého Petra z Alkantary v Liptovskom Mikuláši posvätia po rozsiahlej rekonštrukcii v nedeľu (26. 6.) o 11.00 h. Verejnosti ho sprístupnia od 15.00 h. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

Doplnila, že najväčší gotický kostol na Liptove má nevyčísliteľnú kultúrnu aj duchovnú hodnotu a je považovaný za najkrajšiu a najcennejšiu staviteľskú pamiatku v regióne. "Spolu s kostolom môžu turisti i domáci navštíviť tiež Múzeum Ladislava Mattyasovszkého, ktoré sa nachádza v bezprostrednej blízkosti," uviedla riaditeľka Informačného centra v Liptovskom Mikuláši Jana Piatková.

Kostol sv. Petra z Alkantary v mestskej časti Okoličné podľa Čapčíkovej desaťročia ukrýval maľby z 15. storočia či františkánsku kryptu z 18. storočia. "Objavili ich postupne v rámci archeologických výskumov, ktoré v kostole realizovali počas 13-ročnej rekonštrukcie. Neskorogotické fresky v hviezdicovej stropnej klenbe boli prekryté vrstvou bledého náteru pri opravách kostola v minulom storočí. Cyklus malieb vznikol podľa odborníkov koncom 15. storočia, keď bol postavený aj samotný kostol. Objavili ich v roku 2018 a išlo o vôbec prvý objav fresiek v kostole v Okoličnom. Dva roky predtým odhalili aj františkánsku kryptu, pochovaných je v nej približne 50 rehoľníkov a iných ľudí," priblížila hovorkyňa mesta.

Podľa správcu farnosti v Okoličnom Jozefa Tomagu je kostol v súčasnosti zreštaurovaný do pôvodnej neskorostredovekej podoby.