Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Kostolnú vežu v Hlohovci si prenajali, ľudia sa z toho tešia

Ilustračné foto. Foto: TASR/Ján Siman

Pozorovateľňu na gotickej veži kostola za 200.000 československých korún zriadili v roku 1932.

Hlohovec 31. januára (TASR) – Na päť rokov s opciou na ďalšie obdobie si od farského úradu v Hlohovci prenajalo Vlastivedné múzeum vežu kostola sv. Michala Archanjela. Hlohovčania nikdy predtým takúto možnosť pozrieť sa z výšky na svoje mesto a jeho okolie nemali. S výnimkou hasičov, ktorí mali na veži od 30. rokov minulého storočia svoju pozorovateľňu.

Preto si príležitosť pozrieť sa na mesto a jeho okolie z nadhľadu podľa slov riaditeľa múzea Jozefa Urminského nenechali ujsť pamätníci ani mladšia generácia. Keď prvýkrát vežu pre verejnosť otvorili počas vianočných trhov 2015, návštevnosť za desať dní presiahla číslo 3000. No tomu, aby bola vyhliadka z výšky 27 metrov dostupná, predchádzali prípravné práce. Nutné bolo inštalovať potrebné konštrukčné prvky – pochôdzne rošty, madlá, spevniť zábradlie. Vo vnútri veže robili stolárske práce, vrátane osadenia dvoch nových okien, nutná bola aj nová elektroinštalácia. Popri tom bolo potrebné priestor vypratať a vyčistiť. A potom na ochodzi osadili na každej svetovej strane panoramatické fotografie s názvami vrchov, chotárov či historických budov. V obslužnej miestnosti, kde bola kedysi ohlasovňa požiarov, múzeum zriadilo malú expozíciu s historickými fotografiami ulíc Hlohovca, vystavili pôvodný hodinový stroj z roku 1908, ciferníky a zmenšenú maketu kostola od hlohovského výtvarníka Tibora Dolníka.

"Výhodou pre návštevníkov je, že vstupenka na vežu je zároveň vstupenkou do nášho múzea a naopak," dodal Urminský pre TASR. Túto ponuku dokonca nemusia využiť v jeden deň, platí až do konca kalendárneho roka.

Vyhliadková veža bude otvorená pre verejnosť sezónne, najbližšie ju otvoria 15. marca. V turistickej sezóne do októbra bude k dispozícii počas víkendov, v týždni na objednanie telefonicky. A k tomu ešte aj počas celomestských akcií, ako sú Deň kvetov, Michalský jarmok či vianočné trhy.

Pozorovateľňu na gotickej veži kostola podľa informácií Urminského za 200.000 československých korún zriadili v roku 1932. V nej sa nachádzalo telefónne spojenie s hasičskou kasárňou umiestnenou pri radnici (dnes areál Bytového hospodárstva). Táto hasičská pozorovacia stanica tam fungovala až do druhej polovice 60. rokov 20. storočia. Odvtedy jej priestory obývali už len holuby.