Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Krahulská rozhľadňa si za rok existencie našla mnoho priaznivcov

K rozhľadni sa turisti dostanú z Kremnice asi za hodinu po značkovanom chodníku zo Zámockého námestia cez Gróbňu - záhradky.

Krahule 15. júla (TASR) - Turistická rozhľadňa na Krahulskom vrchu pri Kremnici si za svoje krátke obdobie existencie získala mnohých turistov, o čom svedčia zápisy vo vrcholovej knihe. Rozhľadňa nachádzajúca sa v nadmorskej výške 959 m a ponúka výhľad nielen na starobylú Kremnicu, ale aj Štiavnické vrchy, Žiarsku kotlinu, Kunešovskú hornatinu, Vtáčnik, Žiar, Turčiansku kotlinu, Malú Fatru, Kremnické vrchy a okolité obce.

"Rozhľadňa bola postavená pri príležitosti 20. výročia obnovenia vlastníckych práv mesta Kremnica k svojmu historickému lesnému majetku a samostatného hospodárenia s týmto lesným majetkom v rokoch 1992 až 2012," uviedol pre TASR konateľ spoločnosti Mestské lesy Kremnica Karol Mutňanský. Do užívania bola odovzdaná v septembri 2013.

Nikdy predtým na tomto mieste rozhľadňa nestála, najbližšia bola na Veleštúre pri chate Hostince, tá však už dávno doslúžila. "Preto sme hľadali vhodné miesto, ktoré by pritiahlo ľudí do prírody. Krahulský štít spĺňa viacero požiadaviek, aby bol projekt úspešný. Zámer bol, aby si ľudia pri pohľade na okolie uvedomili krásu krajiny, ktorá ich obklopuje a vytvorili si k nej osobnejší vzťah, len tak sa môžu začať správať zodpovednejšie k okoliu," podotkol Mutňanský.

V súčasnosti sa podľa jeho slov na rozhľadni ešte dokončuje informačný systém, ktorý bude návštevníka informovať o výhľadoch do okolia. Nadzemná časť rozhľadne je postavená z jedľovej guľatiny a smrekového reziva. Drevená konštrukcia je vysoká 13,5 metra, vyhliadková plošina je vo výške 9 metrov. Rozhľadňa je v správe Mestských lesov Kremnica, s. r. o., ktoré pravidelne vykonávajú dohľad nad jej stavom a vykonávajú aj jej údržbu.

K rozhľadni sa turisti dostanú z Kremnice asi za hodinu po značkovanom chodníku zo Zámockého námestia cez Gróbňu - záhradky. Kratšia cesta k rozhľadni je podľa Mutňanského z obce Krahule, od miestneho kostola sa dá k nej prísť asi za 30 minút.