Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

Kraj hľadá významné osobnosti

Pohľad na Nitriansky hrad Foto: TASR/Henrich Mišovič

Verejnosť môže navrhnúť osoby, ktoré obzvlášť významným spôsobom prispeli k rozvoju NSK, obohatili ľudské poznanie tvorivými činmi a zaslúžili sa o rozvoj priateľstva medzi národmi a regiónmi sveta.

Nitra 6. augusta (TASR) – Nitriansky samosprávny kraj (NSK) hľadá ľudí, ktorí si zaslúžia jedno z jeho piatich, každoročne udeľovaných ocenení. Kraj preto vypísal výzvu na predkladanie návrhov významných osobností NSK za rok 2012. Ako sa v nej uvádza, verejnosť môže navrhovať osoby, ktoré obzvlášť významným spôsobom prispeli k rozvoju NSK, obohatili ľudské poznanie vynikajúcimi tvorivými činmi a zaslúžili sa o rozvoj priateľstva medzi národmi a regiónmi sveta. "Cenu možno udeliť občanom Slovenskej republiky, ako aj cudzím štátnym príslušníkom. Kandidát na ocenenie musí byť významnou osobnosťou a všeobecne rešpektovanou autoritou, ktorá má výrazný a dlhodobý podiel na rozvoji a pozitívnej prezentácii NSK," informoval Úrad NSK.

Na základe všeobecne záväzného nariadenia môže kraj udeliť celkov päť druhov ocenení. Je medzi nimi Cena NSK, Pamätná plaketa predsedu NSK, Pamätný list predsedu NSK, Ďakovný list predsedu NSK a Čestná pocta predsedu NSK. "Návrh musí obsahovať meno a priezvisko navrhovanej osoby, charakteristiku jej zásluh, odôvodnenie predloženého návrhu a súhlas navrhovaného s nomináciou. Takto spracované návrhy sa predkladajú na oddelenie kultúry Odboru školstva, mládeže, športu a kultúry Úradu NSK do 30. septembra 2012," píše sa vo výzve.

Vlani kraj udelil ocenenia piatim osobnostiam. Bola medzi nimi dlhoročná stredoškolská profesorka Eva Mátéffyovová. Slovenský archeológ Jozef Vladár, prednosta Neurochirurgickej kliniky Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch Bruno Rudinský, odborník v oblasti genetiky zvierat a bioetiky Ladislav Hetényi a dobrovoľníčka a psychoterapeutka Alena Rjabininová.