Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Kraj kúpi od obce Čachtice pozemok a dom pri Draškovičovom kaštieli

Na archívnej snímke z 25. apríla 2022 pohľad na Draškovičov kaštieľ v Čachticiach. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Cena je symbolické jedno euro.

Trenčín 29. novembra (TASR) - Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) kúpi od obce Čachtice za symbolické jedno euro pozemok s chátrajúcim domom pri Draškovičovom kaštieli v Čachticiach. TSK ho zbúra a priestor zrevitalizuje. Kúpu schválili v pondelok (27. 11.) na svojom zasadnutí krajskí poslanci.

Podľa vedúceho právneho oddelenia Úradu TSK Tomáša Baláža, pozemok s domom je v blízkosti objektu Draškovičovho kaštieľa a areálu vo vlastníctve kraja. V kaštieli vrcholia práce na jeho revitalizácii. Pozemok a dom sú vo vlastníctve obce Čachtice.

"Trenčiansky samosprávny kraj a obec Čachtice majú spoločný záujem na revitalizácii celého areálu Draškovičovho kaštieľa. Preto sa navrhuje odkúpenie domu v havarijnom stave a pozemku Trenčianskym samosprávnym krajom od obce Čachtice za kúpnu cenu jedno euro. TSK na vlastné náklady dom zbúra, čím sa umožní revitalizácia celého priestoru," pripomenul Baláž.

Draškovičov kaštieľ bude po ukončení rekonštrukcie slúžiť ako múzeum, ale aj miesto poskytovania služieb na úrovni 21. storočia. V jeho priestoroch bude kaviareň, turisticko-informačné centrum, kultúrno-kreatívne centrum a nové expozície. V spolupráci s partnerom projektu sa v ňom budú konať kultúrne a vzdelávacie aktivity.