Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Kraj podpísal memorandum, očakáva zvyšovanie kvality verejných služieb

Na snímke sprava predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter a zástupca predsedu BBSK Ondrej Lunter. Foto: TASR - Ján Krošlák

Samosprávne kraje sú zodpovedné za správu ciest druhej a tretej triedy, stredné školy, sociálne a zdravotné služby, kultúru i za regionálny rozvoj.

Banská Bystrica 22. mája (TASR) – Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) podpísal v piatok memorandum o spolupráci s Inštitútom finančnej politiky a Útvarom hodnoty za peniaze Ministerstva financií SR. Spolupráca spočíva vo výmene informácií, dát, ako i v zdieľaní odborného vzdelávania analytických pracovníkov. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu BBSK Lenka Štepáneková.

Podľa nej samosprávne kraje sú zodpovedné za správu ciest druhej a tretej triedy, stredné školy, sociálne a zdravotné služby, kultúru i za regionálny rozvoj. V každej z týchto oblastí chce BBSK ďalej zvyšovať hodnotu, ktorú obyvatelia kraja za svoje peniaze dostávajú.

"Aj aktuálna kríza spojená s ochorením COVID-19 ukazuje, že pre dobré rozhodovanie sú nevyhnutné kvalitné dáta a ich spoľahlivé spracovanie. Veríme, že spolupráca s oboma inštitúciami pomôže zvyšovať kvalitu verejných služieb v našom kraji," konštatovala riaditeľka odboru regionálneho rozvoja a cestovného ruchu Úradu BBSK Zuzana Lafférsová.

Inštitút finančnej politiky je analytickým útvarom ministerstva financií. Jeho poslaním je poskytovať spoľahlivé makroekonomické a fiškálne analýzy i prognózy pre slovenskú vládu a verejnosť.

Úlohou Útvaru hodnoty za peniaze je zvyšovať hodnotu, ktorú za svoje peniaze verejnosť dostáva, hodnotením efektívnosti verejných výdavkov a plánovaných investícií naprieč rezortmi.