Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Kraj rozšíril ubytovacie kapacity pre utečencov v Prešove

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

PSK má pre ukrajinských utečencov vyčlenených už osem zariadení dočasného ubytovania s kapacitou približne 1000 lôžok.

Prešov 7. marca (TASR) - Menšie skupiny utečencov z Ukrajiny nájdu dočasné ubytovanie v ďalšom zariadení Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Kraj rozšíril svoje ubytovacie kapacity v meste Prešov. Celkovo 20 lôžok vyčlenil v centre sociálnych služieb, v samostatnej časti mimo zóny klientov. V nedeľu (6. 3.) tu dočasné útočisko našlo prvých 19 migrantov. Kraj aktuálne poskytuje ubytovanie celkovo 88 utečencom.

PSK má pre ukrajinských utečencov vyčlenených už osem zariadení dočasného ubytovania s kapacitou približne 1000 lôžok. Ide o päť školských internátov pri krajských stredných školách s kapacitou 461 lôžok, dočasné ubytovacie miesta v športovej hale v Prešove, ktorá má kapacitu 130 lôžok a je možné ju rozšíriť o ďalších 150 lôžok i v bývalom sídle prešovskej strednej školy, ktorá môže dočasne prichýliť približne 400 migrantov.

"Tieto zariadenia aktuálne k dnešku poskytujú útočisko 88 migrantom. Konkrétne je ubytovaných desať ľudí v školskom internáte pri Strednej odbornej škole (SOŠ) drevárskej vo Vranove nad Topľou, 40 utečencov v školskom internáte pri SOŠ ekonomiky, hotelierstva a služieb J. Andraščíka v Bardejove, 19 vo svidníckom školskom internáte pri SOŠ polytechnickej a služieb arm. gen. L. Svobodu a rovnako 19 v školskom penzióne pri SOŠ technickej v Poprade," priblížila Jeleňová.

Uplynulý víkend (5. - 6. 8.) kraj svoje kapacity v Prešove znovu rozšíril. V Centre sociálnych služieb Vita Vitalis na Volgogradskej ulici zriadil v samostatnom krídle zariadenia približne 20 lôžok. Ide o miesto dočasného, krátkodobého ubytovania, ktoré slúži na rýchle umiestnenie malých skupín migrantov.

Už v nedeľu popoludní tu župa krátkodobo prichýlila prvých 19 migrantov. Konkrétne išlo o štyri ukrajinské rodiny s deťmi, jednu šesťčlennú, dve päťčlenné a jednu trojčlennú rodinu.

Krajská samospráva aktuálne poskytuje dočasné útočisko aj na iných miestach, kde prichýlila rodiny ukrajinských zamestnancov Tatravagónky Poprad. Využila na to voľné kapacity školských internátov v Poprade a vo Svite.