Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Prešovskom kraji vlani osadili či vymenili tisícky cestných stĺpikov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Cestné stĺpiky majú podľa hovorkyne Prešovského samosprávneho kraja D. Jeleňovej vodiaci dopravný charakter a uľahčujú postrehnuteľnosť smerového priebehu i šírkového usporiadania na cestách.

Prešov 1. marca (TASR) - Prešovskí krajskí cestári v minulom roku na cestách druhej a tretej triedy osadili alebo vymenili 13.141 cestných stĺpikov. Ako TASR informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová, motoristom pomáhajú lepšie vystihnúť smer a šírku pozemnej komunikácie.

Cestné stĺpiky majú podľa jej slov vodiaci dopravný charakter a uľahčujú postrehnuteľnosť smerového priebehu i šírkového usporiadania na cestách. Môžu mať pritom bielu alebo modrú farbu.

"Zamestnanci Správy a údržby ciest PSK osadzujú biele zaradenia pozdĺž celej trasy cestných komunikácií. Naopak, na mostoch a úsekoch ciest v ich bezprostrednej blízkosti dopĺňajú biele stĺpiky modrými. Tie zvyknú osadzovať aj na miestach s častým výskytom námrazy a hmly," uviedla Jeleňová.

Ako ďalej povedala, smerové stĺpiky sa vyrábajú z pružných materiálov, aby boli pri náraze ľahko ohybné a dali sa pri strojovej údržbe krajníc ľahko a rýchlo vyberať. Nepodliehajú korózii a sú stabilizované proti slnečnému žiareniu.

"Patria k neodmysliteľnej súčasti cestnej siete spravovanej prešovskou župou, ktorú tvorí 2444 kilometrov komunikácií druhej a tretej triedy a 1237 mostných objektov," dodala Jeleňová.