Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Krajský súd potvrdil neplatnosť parkovacej zmluvy mesta Košice a EEI

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zmluvu uzatvorili mesto a EEI k 30. júlu 2012 na desať rokov. Mesto podľa nej prenajalo firme parkovacie miesta v centrálnej mestskej zóne, ako aj parkovací dom pri Steel Aréne.

Košice 22. júna (TASR) – Krajský súd (KS) Košice v stredu potvrdil neplatnosť nájomnej zmluvy o parkovaní medzi mestom Košice a spoločnosťou EEI z roku 2012. Potvrdil pritom tzv. medzitýmny rozsudok Okresného súdu (OS) Košice I z októbra 2019. Odvolací súd rozhodoval na základe námietok spoločnosti EEI.

"Odvolací súd dospel k záveru, že táto nájomná zmluva je neplatná a preto súd prvej inštancie rozhodol správne medzitýmnym rozsudkom, že nájomný vzťah, ktorý mal vzniknúť z nájomnej zmluvy z roku 2012 a následne z dodatku číslo dva k tejto nájomnej zmluve z roku 2016, nie je, čiže nebol platne uzatvorený," uviedla predsedníčka senátu KS. K uzatvoreniu zmluvy došlo v rozpore so zákonom. Odvolanie žalovaného označil senát za nedôvodné. Proti tomuto rozsudku KS ďalšie odvolanie nie je prípustné.



OS má následne ďalej rozhodnúť vo veci žaloby mesta, ktorá sa týka odstránenia parkovacích automatov firmy EEI a zaplatenia finančnej náhrady za bezdôvodné obohatenie, a to pokiaľ sa obe strany sami nedohodnú.

Zmluvu uzatvorili mesto a EEI k 30. júlu 2012 na desať rokov. Mesto podľa nej prenajalo firme parkovacie miesta v centrálnej mestskej zóne, ako aj parkovací dom pri Steel Aréne. Dodatok z roku 2016 sa týkal parkovacích plôch v rezidentských lokalitách 1 až 10 so spoplatnením, čo v meste vyvolalo veľkú kritiku. Mesto Košice napokon prevzalo od 1. januára 2019 parkovací systém na základe všeobecne záväzného nariadenia (VZN) napriek nesúhlasu EEI. Magistrát argumentoval neplatnosťou zmluvy. Obe strany sa v spore obrátili na súd. Aktuálne rozhodnutie KS prišlo po marcovom verdikte Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorý bol v prospech mesta.

EEI v spore s mestom Košice o parkovanie naďalej trvá na platnosti zmluvy


Spoločnosť EEI rešpektuje stredajšie rozhodnutie Krajského súdu v Košiciach, ktorý rozhodol, že nájomná zmluva medzi touto parkovacou spoločnosťou a mestom Košice z roku 2012 je neplatná. "Vzhľadom na naše presvedčenie o platnosti nájomnej zmluvy však spoločnosť EEI s najväčšou pravdepodobnosťou využije mimoriadne opravné prostriedky, respektíve uplatní si ochranu svojich práv podaním sťažnosti na Ústavný súd Slovenskej republiky," reagovala spoločnosť pre TASR.

Firma si chce počkať na písomné vyhotovenie rozsudku s argumentmi, o ktoré sa súd opiera. Tvrdí pritom, že spochybňovanie platnosti nájomnej zmluvy zo strany predstaviteľov mesta Košice je v skutočnosti účelovým a politicky motivovaním konaním. "Napriek spochybňovaniu platnosti zmluvy a prebiehajúcim súdnym sporom totiž mesto Košice okrem iného nepretržite od roku 2012 fakturuje spoločnosti EEI nájomné a prostredníctvom podriadených subjektov od nej vymáha plnenie nájomnej zmluvy, ako aj prepojenej zmluvy na parkovací dom," uviedla spoločnosť.

V prípade, že nájomnú zmluvu príslušné súdne orgány vyhlásia za neplatnú, EEI zváži aj uplatnenie nárokov, či už z titulu bezdôvodného obohatenia na strane mesta, ako aj z titulu zodpovednosti za škodu spôsobenú neplatnou nájomnou zmluvou. "Ak by bola nájomná zmluva naozaj neplatná, túto neplatnosť spôsobilo priamo mesto Košice, ktoré návrh nájomnej zmluvy pripravilo a predostrelo na podpis víťazovi súťaže, t. j. spoločnosti EEI. Ak teraz mesto Košice napáda neplatnosť nájomnej zmluvy, napáda reálne výsledky svojej vlastnej činnosti," konštatovala spoločnosť. Plánuje vyčísliť všetky právne nároky na kompenzáciu škody, ktoré jej mesto malo spôsobiť protiprávnou činnosťou a prípravou neplatnej nájomnej zmluvy.