Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Obyvatelia Krakovian sa môžu tešiť na Festival paličkovanej čipky

Na archívnej snímke rozpracovaná krakovianska čipka. Foto: TASR Martin Palkovič

Festival vzdáva hold krakovianskej paličkovanej čipke, ktorá spôsobom výroby i farebným vzorom je v medzinárodnom meradle unikátom.

Krakovany 19. augusta (TASR) – Nadchádzajúci víkend (21. - 22. 8.) bude v Krakovanoch pri Piešťanoch patriť 6. ročníku Festivalu paličkovanej čipky. Informoval o tom za organizátorov z občianskeho združenia Bábence Matej Pisca.

Podujatie láka tvorcov a obdivovateľov ľudového umenia pletenia čipky nielen zo všetkých kútov Slovenska, ale predchádzajúce ročníky bez pandemických opatrení sa tešili aj záujmu ľudí z viacerých krajín Európy, okrem iných napríklad Česka, Maďarska, Veľkej Británie, Španielska, Poľska, Francúzska, Rakúska či Ruska.

V priestoroch kultúrneho domu sú pre záujemcov pripravené semináre, ako napríklad Paličkovaná čipka z Hontu, Krakovianska paličkovaná čipka a nezabudlo sa ani na začiatočníkov, ktorí môžu dostať základy paličkovania. O tom, čo všetko sa dá vytvoriť touto technikou, dosvedčí nielen súťažná výstava prihlásených prác, ale aj výstavy prác Jana Novaka "Čipka na všedný deň a sviatok", Ivety Žlkovej "Inšpirované truhlicou starej matere" a Kristíny Podmanickej "Veď ja neviem paličkovať". "Do hodnotenia súťažných prác sa budú môcť v hlasovaní zapojiť všetci návštevníci podujatia," doplnil Pisca. Organizátori nezabudli ani na módnu prehliadku, možnosť zakúpenia výrobkov a vystúpenia folkloristov.

Festival vzdáva hold krakovianskej paličkovanej čipke, ktorá spôsobom výroby i farebným vzorom je v medzinárodnom meradle unikátom. Táto technika sa používa len v obciach nosiacich rovnaký typ kroja, tzv. odnož piešťanského, okrem Krakovian v Trebaticiach, Ostrove, Bašovciach, Pobedime, Očkove, Podolí, Častkovciach a v Hornej Strede. Čipka sa v Krakonavoch paličkuje piatimi paličkami, bábencami, všade inde vo svete iba so štyrmi. Paličkujú ju na valci, babe, má geometrický vzor, je viacfarebná a svojím celkovým vzhľadom ľahko zameniteľná s výšivkou.