Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Kráľovskú minulosť Bratislavy pripomenú v auguste korunovačné dni

Na archívnej snímke koruna pre Karola VI. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Hlavný program Bratislavských korunovačných dní bude v sobotu 14. augusta popoludní.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Slávnu kráľovskú minulosť Bratislavy pripomenú v auguste korunovačné dni. Konať sa budú v hlavnom meste od 13. do 15. augusta a pre návštevníkov aj domácich je pripravený korunovačný sprievod, rytiersky turnaj, prehliadky či koncert v Dóme sv. Martina.

Prvé dva dni podujatia (13. a 14. 8.) budú tematické prehliadky venované korunovačnej histórii mesta. "Návštevníkov prevedieme najvýznamnejšími miestami spojenými s korunovačným ceremoniálom uhorských kráľov a ich manželiek. Účasť na prehliadkach je bezplatná," informuje Bratislavská organizácia cestovného ruchu - Bratislava Tourist Board. Prehliadky budú v slovenskom, nemeckom, anglickom i maďarskom jazyku.

Hlavný program Bratislavských korunovačných dní bude v sobotu 14. augusta popoludní. O 15.00 h sa začne korunovačný sprievod cez mesto, z Bratislavského hradu cez Palisády, Zámockú, Kapucínsku, Michalskú, Ventúrsku, Panskú, Rybiu bránu až na Hlavné námestie. Tu bude korunovačná prísaha a vzpínanie koňa. Následne od 17.30 h začnú šermiarske duely a rytiersky turnaj na Tyršovom nábreží. V nedeľu 15. augusta bude v Dóme sv. Martina omša spolu s koncertom Bratislavského chlapčenského zboru.

Podujatia pripomínajúce kráľovskú minulosť a korunovácie v Bratislave patrili pred rokom 2020, pred pandémiou ochorenia COVID-19, medzi obľúbené kultúrne podujatia. V Bratislave, v Dóme sv. Martina, v rokoch 1563 – 1830 korunovali desať kráľov, jednu panujúcu kráľovnú a sedem kráľovských manželiek.