Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Krásno nad Kysucou elektronicky zaeviduje nádoby na komunálny odpad

Ilustračné foto. Foto: TASR - Diana Semanová

Čipovanie zberných nádob vytvorí podľa mesta priestor pre spravodlivejšie nastavenie poplatkov a elimináciu neplatičov.

Krásno nad Kysucou 4. augusta (TASR) - Mesto Krásno nad Kysucou elektronicky zaeviduje zberné nádoby na zmesový komunálny odpad pomocou RFID čipov. Vďaka nim bude viesť evidenciu o výsypoch a mať informácie o množstve vyvezeného odpadu. Informuje o tom na svojej internetovej stránke.

"Na všetky zberné nádoby na zmesový komunálny odpad, za ktoré sa platí poplatok, začneme v nasledujúcich dňoch umiestňovať čipy. Nádoby, za ktoré sa poplatok neplatí, nebudú očipované a vysypávané. O konkrétnom termíne čipovania podľa jednotlivých lokalít budeme informovať prostredníctvom v mobilnej aplikácie, na stránkach mesta aj v rozhlase," uviedlo mesto.

Upozornilo, že je potrebné, aby bol doma poplatník, ktorý je uvedený na rozhodnutí o platbe za komunálny odpad a údaje odsúhlasil. "Je nevyhnutné, aby údaje zadané do systému boli korektné a súhlasili s rozhodnutím o poplatku za zmesový komunálny odpad a drobný stavebný odpad. Prosíme obyvateľov o spoluprácu a žiadame majiteľov zberných nádob, aby v stanovenom termíne ponechali zberné nádoby na zmesový komunálny odpad vyložené pred nehnuteľnosťami a aby ich ani po vývoze podľa harmonogramu neodkladali," vysvetlilo mesto.

Zberné nádoby sa budú označovať priebežne po jednotlivých lokalitách. „Užívatelia, ktorých zberné nádoby budú označené čipmi, si ich až následne môžu odložiť. Poškodené (prasknuté telo nádoby, odtrhnuté veko a podobne) a tiež staré kovové 110-litrové zberné nádoby označené nebudú. V prípade, že objem zbernej nádoby nebude v súlade s platným všeobecne záväzným nariadením (VZN) podľa počtu osôb s prihláseným trvalým pobytom, zberná nádoba sa vymení za nádobu so zodpovedajúcim objemom," doplnilo mesto.

Čipovanie zberných nádob vytvorí podľa mesta priestor pre spravodlivejšie nastavenie poplatkov, elimináciu neplatičov a znižovanie nákladov na skládkovanie odpadov. Cieľom je zároveň zvýšenie doterajšej miery triedenia.