Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Regióny

Kvety z regiónu Polonín zvečňujú manželia Hančarovci na šperkoch

Na snímke manželia Hančarovci pózujú so svojimi šperkami z kvetov z Polonín a prírodnými hodinami v Snine v stredu 15. decembra 2021. Foto: TASR - Jana Ďurašková

Inšpiráciu na tvorbu šperkov z kvetov získala Františka Hančarová na sociálnej sieti.

Snina 16. decembra (TASR) – Krásu, krehkosť a farebnosť kvetov z regiónu Polonín zvečňujú zalievaním do epoxidovej živice v podobe šperkov manželia Hančarovci zo Sniny. Aby sa im to darilo podľa predstáv, okrem praktického skúšania si museli mnohé "triky" i naštudovať. O ich motýliky prejavili záujem už aj v Spojených štátoch amerických.

Inšpiráciu na tvorbu šperkov z kvetov získala Františka Hančarová na sociálnej sieti. "Odmalička som bola kreatívny človek, rada som maľovala, neskôr sa k tomu pridala záľuba v pestovaní kvetov, a keď som to uvidela na internete, vedela som, že to je to, čo by ma bavilo," ozrejmila. Kým sa jej podarilo zvečniť krásu prevažne z vlastnej záhrady, musela sa naučiť nielen to, ako správne narábať s epoxidovou živicou, ale i vhodnú techniku sušenia kvetov.

Na snímke Františka Hančarová pózuje so svojimi šperkami z kvetov z Polonín a prírodnými hodinami v Snine v stredu 15. decembra 2021.
Foto: TASR - Jana Ďurašková


V súčasnosti už do šperkov dokáže zaliať i machy, či dokonca malé hríbiky. Samotná výroba jednotlivých ozdôb jej trvá niekoľko dní, ale aj týždeň. Na motýliky si navyše musí urobiť sama i formu. Ako doplnila, manžel Peter jej pomáha najmä s leštením a brúsením. Od jari tiež spolu vyrábajú nástenné hodiny z čisto prírodných materiálov. "Robíme sadrové odliatky rastlín a ďalších prírodných materiálov a odtláčame to do hrnčiarskej hliny, potom to zalievame sadrou a nalepíme na drevený kruhový podklad," doplnila.

Výrobky manželov Dunajovcov sú aktuálne súčasťou ponuky podujatia Poloniny pod stromčekom, ktorým nezisková organizácia Aevis v predvianočnom období podporuje miestnych výrobcov a remeselníkov v rámci budovania destinačnej značky Poloniny neskutočne skutočné. Vzhľadom na uvoľnenie protipandemických opatrení bude Turisticko-informačné centrum v rekreačnej oblasti Sninské rybníky v Snine pre verejnosť otvorené aj v poslednú adventnú nedeľu (19. 12.) v čase od 13.00 do 17.00 h.