Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Kŕdeľ tučniakov v košickej ZOO sa rozrástol o dve mláďatká

Kŕdeľ tučniakov humboldtových v košickej ZOO, ktorý v minulosti sprevádzali rôzne nešťastia a úhyny jedincov, sa rozrástol o dvoch samčekov. Foto: TASR/František Iván

Pri chove tučniakov však záleží na mnohých okolnostiach a často sa stáva, že mláďatká uhynú. Zatiaľ sú však obe v poriadku.

Košice 21. augusta (TASR) – Kŕdeľ tučniakov humboldtových v košickej ZOO, ktorý v minulosti sprevádzali rôzne nešťastia a úhyny jedincov, sa rozrástol o dvoch samčekov.

„Vyliahli sa začiatkom augusta a musím povedať, že sa stala unikátna vec, s ktorou nemali skúsenosti ani v našich partnerských ZOO,“ povedal riaditeľ ZOO Erich Kočner.

Uviedol, že práve kvôli predchádzajúcim úhynom mali v košickom zariadení málo samcov, ktorí by boli schopní zabezpečiť potomstvo.

Preto z pražskej ZOO priviezli v zime na posilnenie reprodukčného správania samčeka Pepu, pre ktorého vybrali ako partnerku samičku Cilku.

Tu bude player


„Tento chovný pár aj zahniezdil, bohužiaľ neúspešne, pretože vajíčka oplodnené neboli,“ dodal Kočner.

Foto: TASR/František Iván
O to väčšie prekvapenie zažil personál ZOO, keď samička Žofka, ktorá bola bez partnera zniesla dve vajíčka a začala prejavovať materinský pud. „Je jasné, že Pepo nebol svojej samičke verný. Tučniaky sa niekedy správajú ako ľudia,“ dodal s úsmevom riaditeľ ZOO.

O svoje potomstvo však biologický otec neprejavoval záujem. „Mali sme obavy, aby to Žofka zvládla, pretože v prírode dokrmujú potomkov obaja rodičia. Potravu im predtrávia a potom vyvrhnú do hniezda. naša samička na to ostala sama, ale zvládla to,“ objasnila chovateľka tučniakov Erika Karafová.

Kŕdeľ tučniakov humboldtových v košickej ZOO, ktorý v minulosti sprevádzali rôzne nešťastia a úhyny jedincov, sa rozrástol o dvoch samčekov.
Foto: TASR/František Iván
Spresnila, že Žofka zniesla prvé vajíčko 22. júna a o tri dni na to ďalšie. „Prvé mláďatko sa vyliahlo 2. augusta a malo 48 gramov. 4. augusta sa vyliahlo druhé o hmotnosti 73 gramov,“ doplnila Karafová. V nasledujúcich dňoch slabší jedinec dorastal rýchlejšie, takže dnes už sú súrodenci rovnocenní.

„Pri chove tučniakov však záleží na mnohých okolnostiach a často sa stáva, že mláďatká uhynú. Zatiaľ sú však obe v poriadku a robíme všetko pre to, aby boli zdravé a životaschopné. Vyhraté však zatiaľ nemáme,“ dodal na záver Kočner.