Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

Kremnické múzeum pozýva na výstavu Doma u doktora Zechentera

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výstava Doma u doktora Zechentera potrvá do 7. júna.

Kremnica 23. mája (TASR) - Originálne predmety z domácnosti Gustáva Kazimíra Zechentera-Laskomerského, ktorého život a dielo sú neodmysliteľne späté s Kremnicou, si môže v týchto dňoch verejnosť prezrieť v NBS - Múzeu mincí a medailí v Kremnici. Výstava Doma u doktora Zechentera potrvá do 7. júna.

Ako informovalo múzeum, výstava je súčasťou série kultúrnych, spoločenských a vzdelávacích aktivít a programov, ktoré pri príležitosti 200. výročia narodenia Zechentera-Laskomerského organizujú viaceré inštitúcie a organizácie v Kremnici pod spoločným názvom Zechenter 200 - Týždeň plný podujatí.

Ďalším príspevkom múzea je aj prednáška historika NBS - Múzea mincí a medailí Daniela Haas Kianičku o živote a diele Zechentera-Laskomerského, ktorá sa uskutoční 27. mája o 17.00 h v priestore pre kultúru kina Akropola.

"Spojená bude s čítanými ukážkami z Laskomerského humoresiek, cestopisov a vlastného životopisu. Ukážky umelecky prečíta Juraj Smutný, člen hereckého súboru Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene," priblížilo múzeum.

Prednášajúci predstaví základné údaje i menej známe zaujímavosti, viažuce sa k životným osudom spisovateľa. Osobitne sa zameria na jeho humor, vzťah k prírode a projekt prestavby vlastného domu, známeho dnes ako Zechenterov dom, ktorý má byť po rekonštrukcii sídlom Európskeho prekladateľského domu Zechenter i kremnického komunitného centra.