Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Kresba Chalupy s mesiacom je dielom marca v Turčianskej galérii

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Dielo z roku 1970 vybral Pavel Choma, ktorý navrhuje a realizuje množstvo priestorových riešení výstav a stálych expozícií doma aj v zahraničí.

Martin 5. marca (TASR) – Kresba Chalupy s mesiacom od Andreja Barčíka je dielom mesiaca marec v Turčianskej galérii v Martine. Dielo z roku 1970 vybral Pavel Choma, ktorý navrhuje a realizuje množstvo priestorových riešení výstav a stálych expozícií doma aj v zahraničí. TASR o tom informovala Eva Mužilová z Turčianskej galérie.

"Táto kresba je v Barčíkovom diele výnimočná. Odlišuje sa od tých, ktoré poznám. Typický výtvarný prvok v Barčíkových kresbách je presvedčivá elegantná línia. V tejto kresbe vytvoril mäkký, monochrómny šerosvit v geometrickej krajine. Oceňujem inteligentné vyriešenie farebnej hranice po okraji kresby," uviedol Choma.

Andrej Barčík bol jedným z hlavných predstaviteľov slovenskej výtvarnej moderny, tiež zakladajúcim členom Skupiny Mikuláša Galandu (1957), ktorej cieľom bolo vrátiť do slovenského výtvarného umenia moderné chápanie obrazu a tvaru, v 50. rokoch 20. storočia zlikvidované dogmatizmom a socialistickým realizmom.