Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Krivka pôrodnosti v Petržalke vlani klesla, vzrástla úmrtnosť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zvýšenú mieru úmrtnosti pripisuje matrika starnutiu obyvateľstva aj pretrvávajúcej pandémii nového koronavírusu.

Bratislava 13. januára (TASR) – V bratislavskej Petržalke sa vlani narodilo 2914 detí, čo je v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 163 menej. Chlapcov sa narodilo 1480, dievčat 1434. TASR o tom informovala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

"Nie všetky deti však žijú v Petržalke. Na trvalý pobyt bolo prihlásených 1274 detí narodených v roku 2021," priblížila vedúca miestnej matriky Ilona Kraic.

Medzi dievčenskými menami dominovali Ema, Sofia, Mia, Linda, Nela, Lilien či Eliška. V prípade chlapcov išlo o tradičnejšie mená, ako Jakub, Samuel, Dávid, Maxim, Matúš, Lukáš alebo Patrik. Nechýbali však ani nezvyčajné mená, napríklad Liam, Gaston, Timon, Nátán, Damian alebo Luna, Berenika, Tamia, Alessia, Leonie či Milla.

Kým krivka pôrodnosti za minulý rok klesla, v porovnaní s rokom 2020 vzrástla úmrtnosť, keď v roku 2021 zomrelo 1223 obyvateľov, najmä mužov. Zvýšenú mieru úmrtnosti pripisuje matrika starnutiu obyvateľstva aj pretrvávajúcej pandémii nového koronavírusu.

Po ročnej pauze sa v minulom roku uskutočnilo aj uvítanie detí do života. Pre pandémiu sa ich však podarilo privítať 96.