Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Krízovú situáciu na súde Bratislava I vyrieši zriadenie mestského súdu

Na archívnej snímke Okresný súd Bratislava I. Foto: TASR/Miroslav Košírer

Súdna rada SR odporúča Ministerstvu spravodlivosti SR personálne posilniť OS Bratislava I, zabezpečiť sudcom OS vyššie finančné ohodnotenie a zlepšiť materiálno-technické vybavenie súdu.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Krízovú situáciu na Okresnom súde (OS) Bratislava I vyrieši zriadenie mestského súdu v Bratislave, ktoré sa plánuje v rámci novej súdnej mapy. Pre TASR to uviedol hovorca Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Bubla v reakcii na odporúčanie Súdnej rady SR, aby rezort OS Bratislava I personálne aj finančne posilnil.

"O dlhodobo zložitej situácii na OS Bratislava I vieme. Situáciu sme viackrát riešili aj konkrétnymi opatreniami, či už personálnym, ale aj finančným posilnením. Ako riešenie tu však jednoznačne vidíme zriadenie mestského súdu v Bratislave, čím zabezpečíme jednak spravodlivejšie prerozdelenie vecí na bratislavských súdoch a tiež dostatočný počet špecializovaných sudcov a zamestnancov samostatne pre všetky hlavné agendy," uviedol Bubla.

Súdna rada SR odporúča Ministerstvu spravodlivosti SR personálne posilniť OS Bratislava I, zabezpečiť sudcom OS vyššie finančné ohodnotenie a zlepšiť materiálno-technické vybavenie súdu. Vyplýva to z uznesenia, ktoré v stredu (27. 10.) schválila Súdna rada SR.

Podľa Súdnej rady je tiež potrebné vytvoriť motivačné finančné prostredie pre nových záujemcov o sudcovské miesta na OS Bratislava I. Súdna rada sa chce podľa uznesenia stretnúť s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou, aby s ňou návrhy na zlepšenie kritickej situácie na OS Bratislava I prebrala a navrhla jej aj zmeny v legislatíve. Súdna rada sa tiež zaviazala, že situáciu na súde bude naďalej sledovať.