Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Krompachy a samosprávy nesúhlasia so zmenou nemocnice na komunitnú

Nemocnica Krompachy, foto z archívu. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Je predsa nepredstaviteľné, aby v 21. storočí pacient nemal zdravotnú starostlivosť bližšie ako 30 kilometrov, priblížil starosta obce Smolník Radoslav Dlugoš.

Krompachy 12. októbra (TASR) – Mesto Krompachy, ako aj samosprávy v regióne nesúhlasia so zmenou tamojšej nemocnice na komunitnú v rámci plánovanej reformy nemocníc. Podľa ich slov to zhorší celkovú situáciu v regióne. Na utorkovej tlačovej konferencii v Krompachoch vyjadrili svoj nesúhlas a apelujú na politikov, aby zvážili svoje rozhodnutie.

"Pokiaľ táto nemocnica mohla na začiatku 19. storočia slúžiť zhruba pre 3000 až 4000 obyvateľov, prečo nemôže, keď ju potrebuje 8000 občanov z mesta Krompachy a zo spádovej oblasti ďalších 50.000?," uviedla primátorka mesta Krompachy Iveta Rušinová s tým, že to vnímajú ako veľkú krivdu voči občanom regiónu. Pripomenula, že v roku 2004 prešla nemocnica pod mesto, ktoré ju oddlžilo.

"Aj keď ministerstvo hovorí, že žiadna nemocnica nezanikne, iba sa transformuje, dovolím si tvrdiť ako lekár, že zánik akútnych lôžok bude znamenať zhoršenie dostupnosti a kvality zdravotnej starostlivosti," povedal člen parlamentného výboru pre zdravotníctvo Richard Raši z mimoparlamentnej strany Hlas-SD.

Na archívnej snímke poslanec Richard Raši.
Foto: TASR - Martin Baumann


„Je predsa nepredstaviteľné, aby v 21. storočí pacient nemal zdravotnú starostlivosť bližšie ako 30 kilometrov. U nás je to do Rožňavy 30 kilometrov, Košíc a Spišskej Novej Vsi 50 kilometrov a do Krompách 40 kilometrov,“ priblížil starosta obce Smolník Radoslav Dlugoš.

„Hnilecký región je znevýhodnený, lebo je tu vysoká nezamestnanosť. Bude mať vyššiu zamestnanosť, keď aj blízku krompašskú nemocnicu nebudeme mať? Mladí ľudia tu nebudú chcieť žiť," dodal starosta obce Margecany a poslanec Košického samosprávneho kraja (KSK) Igor Petrik.

V súvislosti so zachovaním nemocnice mesto spustilo elektronickú petíciu, ktorú doteraz podpísalo takmer 3900 ľudí.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová, reforma v horizonte niekoľkých rokov prinesie ľuďom kvalitnú adresnú zdravotnú starostlivosť.

"Ide o reformu, o ktorú sa pokúšali viaceré predchádzajúce vlády za posledných 17 rokov, no neúspešne. Reformu nemocníc presadzovala pred dvomi rokmi vtedajšia vláda, v ktorej bol pán poslanec súčasťou, preto veríme, že opozícia pristúpi na konštruktívnu diskusiu s cieľom skvalitniť zdravotnú starostlivosť ľuďom na Slovensku a znížiť počet odvrátiteľných úmrtí a nebude z tejto témy vytĺkať politický kapitál," uviedla Eliášová s tým, že tím ministerstva zdravotníctva zároveň v horizonte najbližších mesiacov bude opätovne vysvetľovať zástupcom regiónov a nemocníc podstatu a detaily reformy.

"S reformou nemocníc súvisí tiež reforma ambulantnej zdravotnej starostlivosti a urgentnej zdravotnej starostlivosti, ktoré ako celok prinesú v budúcnosti ľuďom na Slovensku kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť a viac zachránených životov," dodala Eliášová.