Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

Krompašská socha Žofky, ktorá má už 40 rokov, sa dočká obnovy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Ženu na pamätníku volajú Krompašania Žofka práve preto, že slávnostné odhalenie sochy bolo 15. mája 1981 a v tento deň oslavujú svoje meniny všetky Žofie.

Krompachy 23. apríla (TASR) - Socha Žofky pri Mestskom úrade v Krompachoch, ktorá tento rok oslavuje svoje 40. narodeniny, sa dočká obnovy. Informuje o tom radnica na svojej webovej stránke s tým, že ide o pamätník oslobodenia Krompách počas druhej svetovej vojny. Ženu na pamätníku volajú Krompašania Žofka práve preto, že slávnostné odhalenie sochy bolo 15. mája 1981 a v tento deň oslavujú svoje meniny všetky Žofie.

Samospráva vypísala výzvu na predloženie cenovej ponuky na obnovu pamätníka, ktorý je zapísaný v zozname pamätihodností mesta. Jeho autorom je košický sochár Arpád Račko. Pamätník je však v súčasnosti v nevyhovujúcom stave. „Monument za sochou Žofky miestami pokrýva mach, škáry sú upchaté usadeninami. Mramorový obklad v spodnej časti pamätníka opadáva. Mramorové dosky na ploche pred pamätníkom sú tiež miestami popraskané. Nefunkčný je aj takzvaný večný plameň, ktorý zvykol horievať pri slávnostných príležitostiach. Staré betónové kvetináče tiež nepôsobia esteticky,“ uvádza radnica. To všetko by malo podľa nej prejsť obnovou.

Mesto sa o dotáciu na obnovu pamätníka uchádzalo v rámci výzvy Úradu vlády SR a bolo úspešné. Zámerom projektu obnovy je zabrániť ďalšej fyzickej deštrukcii pamätníka, ktorý je v havarijnom stave. „Predpokladaná hodnota zákazky na obnovu pamätníka je 17.590,59 eura bez DPH,“ doplnila radnica.