Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

V krompašskej nemocnici sa štvrtý rok po sebe narodilo viac chlapcov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Rodičia vybrali svojim ratolestiam tradičnejšie aj menej tradičné mená.

Krompachy 10. januára (TASR) - V krompašskej nemocnici sa štvrtý rok po sebe narodilo viac chlapcov ako dievčat. Vedúca sestra tamojšieho novorodeneckého oddelenia Klaudia Tatarková informovala, že vlani sa tam pri 843 pôrodoch narodilo 847 bábätiek. Počet pôrodov pritom stúpol oproti roku 2022 o 23.

"Chlapcov bolo 429 a dievčat 418. Narodili sa aj štyri dvojčatá, ktoré sme privítali na svet v marci, apríli a auguste. Najvyšší počet novorodencov priniesol mesiac december, v ktorom sa narodilo 82 detí. Naopak, vo februári sa narodilo 50 bábätiek, čo evidujeme ako 'najslabší mesiac'. Dlhodobo je najviac detí narodených vo váhovej kategórii od 3000 do 3999 gramov. V druhom polroku 2023 sa narodilo o 25 detí viac ako v prvom," sumarizuje Tatarková

Vedúca sestra gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Klára Sedláčková doplnila, že z celkového počtu pôrodov bolo 676 prirodzeným spôsobom a 167 sekcií, čo je menej ako 20 percent. Počet predčasne narodených detí predstavuje z celkového počtu pôrodov štyri percentá.

Rodičia vybrali svojim ratolestiam tradičnejšie aj menej tradičné mená. Vlani v Krompachoch dominovali Sofia, Nina a Ema a medzi chlapcami Jakub, Matias a Juraj. Nevšednými menami medzi novorodencami boli napríklad Jeremiáš, Allaz či Melek. Prvým narodeným dieťatkom v krompašskej nemocnici v tomto roku bola Evely, ktorá prišla na svet 1. januára krátko po 16. hodine.