Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

Múzeum Andreja Sládkoviča v Krupine získalo dotáciu z rezortu kultúry

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Už predtým múzeum získalo z MK SR podporu napríklad na oddrenážovanie objektu či obnovu miestnosti depozitára a na ďalšie rekonštrukcie.

Krupina 3. októbra (TASR) - Múzeum Andreja Sládkoviča, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Krupina, získalo zo schémy Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom ďalšiu dotáciu, a to na tretiu etapu svojej obnovy. Tentokrát je projekt zameraný na dokončenie architektonicko-historického výskumu fasády múzea a na statické zabezpečenie objektu.

"Pri pamiatkovom výskume sa zrealizuje sondážny výskum fasád, vyhodnotenie a dokumentácia sond a nálezových situácií, základné zameranie nálezov a detailov, inventarizačný zoznam pamiatkovo cenných detailov s návrhom ich obnovy a zároveň sa spracuje výskumná dokumentácia a ďalšie potrebné práce," uvádza mesto Krupina.

V rámci zisťovania statiky sa podrobne geodeticky zameriavajú fasády prostredníctvom kovových sond. Na fasáde sa skúmajú trhliny z vonkajšej strany i z interiéru. V interiéri boli namontované tzv. zrkadielka na meranie možného rozpínania stien objektu múzea.

Výsledkom projektu bude spracovaná výskumná a revízna dokumentácia, ktorá umožní v intenciách najnovších poznatkov pokračovať vo vytýčenom programe obnovy tejto národnej kultúrnej pamiatky s cieľom jej celkovej záchrany a zachovania pre kultúrne dedičstvo obyvateľov Krupiny, regiónu i Slovenska.

Už predtým múzeum získalo z MK SR podporu napríklad na oddrenážovanie objektu či obnovu miestnosti depozitára a na ďalšie rekonštrukcie.