Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Prechádzka mestom Krupina s odborným výkladom bude o Sládkovičovi

Na archívnej snímke obraz Podobizeň Andreja Sládkoviča od maliar Jozefa Božetecha Klemensa. Foto: TASR/Ladislav Roller

Akcia pre ľudí a milovníkov histórie bude zameraná na spoznávanie pamiatok, ktoré sa spájajú so životom tohto básnika a rodiny Braxatoris v Krupine.

Krupina 21. septembra (TASR) – Významný básnik Andrej Sládkovič, spoznávanie pamiatok a histórie sú témami podujatia, ktoré počas poslednej septembrovej soboty (26. 9.) organizujú v Krupine. Samospráva o tom informuje na svojej oficiálnej webovej stránke.

Prechádzku mestom s odborným výkladom nazvali „Po stopách Sládkoviča“. Začiatok naplánovali organizátori o 14.00 h v Múzeu Andreja Sládkoviča. Akcia pre ľudí a milovníkov histórie bude zameraná na spoznávanie menej známych pamiatok a objektov, ktoré sa spájajú so životom tohto básnika a rodiny Braxatoris v Krupine.

Andrej Sládkovič by sa v tomto roku dožil 200 rokov. Narodil sa v Krupine 30. marca 1820. Básnik, ktorý je známy vďaka svojej básni Detvan a ľúbostnej básni Marína, pochádza z rodiny učiteľa a literáta Ondreja Braxatorisa. Pri príležitosti 200. výročia narodenia básnika vydala Národná banka Slovenska striebornú zberateľskú euromincu v nominálnej hodnote 10 eur.