Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Krupina revitalizuje najväčšie mestské sídlisko

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Branislav Caban

Najväčší balík peňazí smeruje na obnovu detských ihrísk a mobiliáru pre deti, mládež i seniorov, s cieľom zlepšenia medziľudských vzťahov a sociálnych väzieb medzi generáciami.

Krupina 16. júna (TASR) - V Krupine je v plnom prúde revitalizácia verejných priestranstiev na najväčšom mestskom sídlisku - Majerský rad. Realizácia projektu za viac ako 560.000 eur bude trvať do konca roka.

Podľa primátora Radoslava Vazana 95 percent z investovaných peňazí tvorí nenávratný finančný príspevok z eurofondov. "Práce zahŕňajú rekonštrukciu chodníkov, multifunkčných plôch, verejného osvetlenia, výsadbu drevín, živých plotov a obnovu zatrávnených plôch," priblížil Vazan.

Najväčší balík peňazí smeruje na obnovu detských ihrísk a mobiliáru pre deti, mládež i seniorov, s cieľom zlepšenia medziľudských vzťahov a sociálnych väzieb medzi generáciami.

Na tomto sídlisku žije dnes takmer 20 percent obyvateľov mesta. Chodníky a detské ihriská tam boli výrazne poškodené počas povodne v roku 1999.

Podľa projektovej manažérky mesta Dajany Bellákovej zo schválených investícií realizujú v Krupine tento rok aj ďalšie dva projekty, a to rekonštrukciu garáže pre Dobrovoľný hasičský zbor Krupina a klietku hanby ako atrakciu pre návštevníkov mesta.

"Popri realizácii spomenutých projektov čakáme na výsledky hodnotení ďalších žiadostí o dotáciu prostredníctvom eurofondov. Všetky procesy sú však nesmierne zdĺhavé, na schválenie niektorých žiadostí čakáme aj rok či dokonca dva," pripomenula. "Keď sa nakoniec projekt aj schváli, na jeho realizáciu už neostáva veľa času," dodala.

Takto čakajú napríklad na schválenie projektu na vybudovanie kompostárne v areáli bývalej skládky komunálneho odpadu v lokalite Biely Kameň. Vyrozumenie im chýba aj pri podaných projektoch podpory domáceho kompostovania a zlepšenia zásobovania pitnou vodou z verejného vodovodu.