Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Košickí poslanci sa vzdávajú májovej odmeny na prospech Krásnej Hôrky

Hrad Krásna Hôrka je poškodený požiarom. Foto: TASR/František Iván

Pripravuje sa veľký benefičný koncert, ktorého výťažok prispeje na obnovu národnej kultúrnej pamiatky. Mal by sa uskutočniť v letných mesiacoch priamo na hrade Krásna Hôrka.

Košice 16. apríla (TASR) – Košický samosprávny kraj (KSK) k situácii po požiari hradu Krásna Hôrka pristúpil aktívne a okamžite. Poslancov zastupiteľstva KSK o tom dnes informoval predseda regionálnej samosprávy Zdenko Trebuľa.

„Okamžite po nešťastí sa začali spontánne objavovať aktivity na rôzne zbierky. Po dohode s ministrom kultúry sme sa rozhodli všetky tieto aktivity smerovať k tomu, aby sa objavili na účte v Národnej banke, ktorý zriadilo ministerstvo,“ povedal Trebuľa.

Dodal, že KSK tiež okamžite poskytol ľudí z investičného úseku, ktorí pomohli pri organizovaní prác na obnove hradu.

„Dohodli sme sa tiež, že všetky tieto aktivity budeme rovnako koordinovať s ministerstvom kultúry a Slovenským národným múzeom,“ doplnil predseda KSK.

Galéria: Požiar hradu Krásna Hôrka




Poslancov zastupiteľstva tiež informoval, že je pripravený veľký benefičný koncert, ktorého výťažok prispeje na obnovu národnej kultúrnej pamiatky. Mal by sa uskutočniť v letných mesiacoch priamo na hrade Krásna Hôrka.

„KSK však zo zákona nemôže investovať do majetku, ktorý mu nepatrí. Preto teraz hľadáme cesty, ako by sme mohli pomôcť aj finančne. V budúcnosti by sa v tomto smere mala zmeniť legislatíva,“ poznamenal Trebuľa.

Pripomenul, že mu je ľúto, že sa celý problém niektorí ľudia snažili zneužiť na šírenie rasistických názorov. „Toto nebol problém farby pleti, ale nerozvážnosti detí. Bohužiaľ k tomu prispeli aj rôzne televízie v snahe nájsť senzáciu. Treba však riešiť problém, nie vyvolávať agresivitu,“ doplnil Trebuľa.

Poslanci následne jednohlasne schválili uznesenie o tom, že sa vzdávajú mesačnej odmeny za mesiac máj a tieto prostriedky budú použité na obnovu hradu Krásna Hôrka.