Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Projekt Turzovských kúpeľov má stránku, ponúka viaceré informácie

Na archívnej snímke búracie práce kúpeľného domu Praha v bývalých Turzovských kúpeľoch v Gelnici. Foto: TASR František Iván

Cieľom KSK je obnova areálu Turzovských kúpeľov a vytvorenie wellness a spa rezortu.

Gelnica 2. augusta (TASR) - Projekt Turzovských kúpeľov má vlastnú webovú stránku. Verejnosť sa prostredníctvom webu www.turzovskekupele.sk dozvie informácie o aktuálne prebiehajúcich prácach v rámci rekonštrukcie aj zaujímavosti o histórii tejto niekdajšej dominanty dolného Spiša. TASR o tom informovala hovorkyňa Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Terezková.

KSK podľa jej slov postupne napĺňa svoju víziu o oživení zašlej slávy kúpeľov a chce o tom transparentne informovať aj občanov. "Vieme, čo pre východniarov, obzvlášť obyvateľov Gelnice a okolia, znamenajú Turzovské kúpele. Preto sme sa rozhodli vytvoriť web, ktorý oživí spomienky a zároveň prinesie aktuálne informácie o tom, ako postupuje obnova tohto legendárneho areálu," spresnil predseda KSK Rastislav Trnka s tým, že verejnosť získa na novom webe podrobné informácie o prebiehajúcich stavebných prácach, prehľad o aktuálnych novinkách, ktoré sa v areáli dejú, no dočíta sa aj rôzne zaujímavosti z minulosti, ktoré dopĺňajú historické fotografie.

Pripomenul tiež, že na jeseň zverejnia aj víťazné vizualizácie z medzinárodnej architektonicko-ubranisticko-krajinárskej súťaže na revitalizáciu areálu.

Cieľom KSK je obnova areálu Turzovských kúpeľov a vytvorenie wellness a spa rezortu. Ten má primárne slúžiť ako celoročné rekreačné stredisko s ponukou služieb na doplnenie fyzických a duševných síl pre domácu aj zahraničnú klientelu. Prevádzka by mohla vytvoriť 40 až 45 priamych pracovných miest z regiónu a ďalšie formou viazaných takzvaných soft služieb. KSK chce zároveň oživiť cestovný ruch v regióne. Podľa uvedenej webovej stránky predstavuje odhadovaná výška investície 10 miliónov eur. Začiatok stavebných prác predpokladá v roku 2026.

Areál Turzovských kúpeľov odkúpil KSK od súkromného vlastníka v prvej polovici roka 2021 za 346.000 eur.