Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Začala sa oprava mosta cez potok pri Smolníku za vyše 333.000 eur

Vo Vrátnej doline sa 11. decembra 2014 za účasti ministra životného prostredia SR Petra Žigu, podpredsedu ŽSK Jozefa Štrbu, generálneho riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku, š.p. Mariána Supeka, starostu obce Terchová a ďalších zodpovedných konalo symbolické otvorenie Vrátnej doliny po júlovej kalamite. Na odstraňovanie následkov sa minulo okolo 3 mil. eur. Na snímke vstup do Vrátnej doliny od Starého dvora, kde začína lyžiarske stredisko, ostáva naďalej uzatvorený. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Most poškodili preťažené vozidlá aj voda v koryte potoka, ktoré nie je upravené, čím došlo k podmytiu jeho základov.

Košice 21. septembra (TASR) – Košický samosprávny kraj (KSK) začal tento mesiac s rekonštrukciou mosta cez potok Úhorná pred obcou Smolník v okrese Gelnica. Na tento účel vyčlenil 333.430 eur. Doprava je v tomto úseku presmerovaná do jedného jazdného pruhu a riadi ju svetelná signalizácia. Informovala o tom v pondelok hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

Hlavná prehliadka mosta z roku 2017 potvrdila jeho veľmi zlý stavebno-technický stav. Okrem toho zábradlie poškodili nárazy vozidiel. "Zo 660 mostov, o ktoré sa staráme, je vyše 150 mostov vo veľmi zlom alebo zlom stavebno-technickom stave. Iba približne 20 mostov je v bezchybnom stave. Za posledný rok sme museli dva mosty úplne uzavrieť. Tento most bol postavený pred 60 rokmi, aktuálne je na pokraji životnosti. S prácami na oprave sme preto chceli začať ešte v tomto roku," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Most poškodili preťažené vozidlá aj voda v koryte potoka, ktoré nie je upravené, čím došlo k podmytiu jeho základov. Popraskané sú aj mostné krídla, z ktorých vypadávajú kusy betónu. Nefunkčná je už aj hydroizolácia a krajné nosníky vykazujú zvýšený priehyb.

V rámci opráv bude vymenených päť nosníkov a pribudne nová spriahovacia doska. Na nosnej konštrukcii bude realizovaná celoplošná hydroizolácia a nové odvodnenie. Vybudované budú aj rímsy a upravené bude koryto potoka.

KSK v tomto roku zároveň vypracoval projektovú dokumentáciu na komplexnú rekonštrukciu cesty II/549 v Úhornej. Oprava prvého úseku bude stáť takmer tri milióny eur. Aj napriek tomu, že ide o úsek s menšou intenzitou dopravy, Trnka kladie opravu tejto cesty vrátane Pačanského kopca k prioritám. "Ešte v tomto roku by sme tiež chceli začať s opravou ďalšieho mosta v tejto lokalite, a to pred obcou Úhorná. V apríli tohto roka sa z neho odtrhla časť rímsy, čo ohrozuje bezpečnosť cestnej premávky. Aktuálne pracujeme na projektovej dokumentácii, následne bude vyhlásená súťaž na zhotoviteľa prác," dodal Trnka.

Kraj v tomto roku opravil dva mosty v Letanovciach a aktuálne sa realizujú dokončovacie práce na oprave mosta v Strážskom. Podľa harmonogramu prebieha aj rekonštrukcia mosta v Kováčovej, Hnilčíku, Hrabušiciach, Boliarove a Bačkovíku. Župa rekonštruuje aj most za železničným priecestím Onča a most medzi Gombošom a Perínom. V príprave je projektová dokumentácia na opravu mosta medzi Kysakom a Veľkou Lodinou, ktorý je pre havarijný stav uzavretý.