Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Košický kraj opraví objekty bývalých košických polikliník

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Jedna nemocnica prejde kompletnou rekonštrukciou.

Košice 30. decembra (TASR) – Košický samosprávny kraj by mal v budúcom roku začať rekonštrukcie budov piatich bývalých polikliník v Košiciach, ktorých priestory prenajíma prevažne súkromným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Na komplexnú obnovu celkovo šiestich objektov je potrebných približne 25 miliónov eur. Keďže kraj takéto zdroje v súčasnosti nemá k dispozícii, celková rekonštrukcia sa zatiaľ bude týkať len jedného zariadenia, a to Juh na Rastislavovej ulici. Takýto postup odobrilo v decembri Zastupiteľstvo KSK.

„Navrhli sme postupné riešenie, to znamená, že v roku 2021 by sa malo čiastkovo rekonštruovať týchto päť polikliník prostredníctvom EPC projektov. To znamená, že by sa na každej mal realizovať približne 20-percentný investičný náklad. Zároveň jedna poliklinika – Juh, ktorá je najviac navštevovaná, by sa mala rekonštruovať komplet.

Tam by sa mali skoncentrovať všetky zvyšné finančné prostriedky, ktoré máme v rozpočte, momentálne je to okolo troch miliónov eur, a ešte ďalšie musíme nájsť. Potom postupne by sa mala dorekonštruovať každý rok jedna poliklinika,"
uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Dodal, že ak kraj získa v budúcom roku potrebné finančné zdroje z eurofondov, tak by sa mohli realizovať komplexné rekonštrukcie pri všetkých zariadeniach.

Odhad potrebných investícií na komplexnú rekonštrukciu bývalej polikliniky Juh je 5,4 milióna eur. Objekty vo vlastníctve KSK, ktoré treba obnoviť, zahŕňajú aj bývalé polikliniky Sever, Východ, Nad Jazerom a Staré mesto.

Pri tzv. EPC projektoch so zvýšením energetickej efektívnosti budov sa náklady na modernizáciu splácajú z financií ušetrených za prevádzku.